Dragnea vrea să pună mâna pe aurul BNR: proiectul depus de PSD în Senat îți ridică părul pe mână

Dragnea vrea să pună mâna pe aurul BNR: proiectul depus de PSD în Senat îți ridică părul pe mână

Dragnea trece printr-o perioadă foarte dificilă, după ce Kovesi a ajuns în fruntea parchetului european. Asta nu-l descurajează însă să vină la înaintare cu câteva idei crețe.

Când te așteptai ca liderul PSD să fi epuizat toate proiectele legislative cu consecințe dezastruoase, Liviu Dragnea și Serban Nicolae au decis să se lege de rezervele de aur ale României. Ca referință, respectivele rezerve sunt găzduite de mai bine de un deceniu de către Banca Națională a Marii Britanii. Reacția BNR nu a întârziat să apară.

Dragnea și Serban au depus miercuri la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur asupra cărora este proprietar. În acest scop, noua lege va modifica Statutul Băncii Naționale. În practică, în cadrul articolului 30, a a fost adăugat următorul paragraf.

  • „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Proiectul de lege înaintat de Dragnea poate fi analizat integral aici. „Din informațiile deținute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispozițiilor legale se găsește în proporție de 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur BNR nu mai realizează niciun fel de venituri (…) ci dimpotrivă achită contravaloarea costurile de depozitare”, potrivit expunerii de motive a celor doi inițiatori ai proiectului de lege.

Printre motivele cu care a ieșit la înaintare liderul liderul PSD, Dragnea și Nicolae sunt de părere că  „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI