Cum vrea PSD să obțină boicotarea referendumului pe justiție

Cum vrea PSD să obțină boicotarea referendumului pe justiție

Organizarea referendumului pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare dă peste cap planurile PSD. Tabăra social-democrată se mobilizează pentru a obține invalidarea consultării populare.

Referendumul pe justiție, din 26 mai, reprezintă un pariu riscant pentru președintele Klaus Iohannis, care pare cu un picior în campania electorală.  Șeful statului speră să obțină atât oprirea ordonanțelor care ar mutila justiția, dar și o prezență mai mare la scrutinul europarlamentar.

În ambele situații, PSD nu ar obține ceea ce și-a propus. Social-democrații încearcă, așadar, să obțină invalidarea referendumului. Se va ajunge acolo dacă prezența la vot la consultarea populară nu atinge pragul de 30%.

Strategia PSD pentru 26 mai

Deocamdată, sunt greu de intuit șansele ca un astfel de referendum să treacă, în condițiile în care șeful statului nu a spus ce întrebare va pune pe buletinele de vot. Și PSD așteaptă modelul de întrebare ales, tocmai pentru a vedea apoi cum se poziționează.

N-ar fi exclus, însă, ca întrebarea să fie atacată la Curtea Constituțională, potrivit Digi24. În acest fel, social-democrații câștigă timp și aruncă și o urmă de îndoială asupra legalității demersului președintelui.

Urmează apoi mobilizarea din teritoriu. Acolo, organizațiile PSD trebuie să fie foarte active și să facă tot posibilul pentru a reduce numărul celor care ar vrea să voteze și la referendum. Astfel, cetățenilor li s-ar putea repeta că nu sunt nevoiți să ridice și buletinul pe referendum.

Că pot vota doar pentru alegerile europarlamentare.

PSD mizează pe faptul că pragul de prezență de 30%, necesar validării referendumului, nu va fi atins din lipsă de cvorum.

Dragnea strânge rândurile

Strategia PSD va fi trasată, marți, de liderul Liviu Dragnea. Acesta se va întâlni cu membrii importanți ai organizațiilor din țară. Primari, președinți de Consilii Județene, dar și membri influenți. Cu toții vor veni la București pentru a fi siguri că acționează în același ritm și după aceleași reguli.

Liviu Dragnea nu ignoră nici rețelele de socializare, acolo unde e de așteptat să fie o mobilizare mare pentru prezența la referendum. De regulă, electoratul PSD nu are o prezență activă pe internet, dar, totuși, Dragnea a cerut să se vorbească și acolo despre realizările Guvernului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI