Referendum pe justiție: de ce vrea PSD secții separate de vot

Referendum pe justiție: de ce vrea PSD secții separate de vot

Referendumul pe justiție, pe care președintele îl va organiza pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare, dă peste cap planurile PSD. Partidul face tot posibilul pentru ca prezența la vot să fie cât mai scăzută.

Coordonatorul de campanie al PSD susține că, pe 26 mai, vor fi organizate secții separate: unele pentru europarlamentare, altele pentru referendum.

Cu alte cuvinte, social-democrații vor ca alegătorii să aibă mai multe drumuri de făcut, ceea ce descurajează votul.

PSD invocă legea. O lege care susține contrariul

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, susține că organizarea de secții comune nu ar fi permisă de lege.

„Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral au fost secții de votare diferite”.
Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei PSD
Spusele lui Mircea Drăghici sunt contrazise, însă, chiar de lege.

”În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii” (articolul 15 indice 2, alin. 2).

Mircea Drăghici a făcut acest anunț oficial joi, înaintea unei întâlniri cu liderii PSD din teritoriu.  La întâlnire sunt prezenți Liviu Dragnea și secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu.
Demersul PSD era anticipat de opoziție. Senatoarea USR, Florina Presadă, susține că miza social-democraților este o prezență redusă la vot, atât la europarlamentare, cât și la referendum. Numai în acest fel PSD poate fi sigur de victorie.

„Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliției cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri și referendum, se folosesc aceleași secții de votare. Azi, același PSD se pregătește să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secțiile de votare în care cetățenii vor vota pentru alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de Președinte în data de 26 mai 2019”.
Florina Presadă, senator USR
„Toate sondajele ne arată că la o prezență mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%. Nu în ultimul rând, două rânduri de secții de votare înseamnă dublarea cheltuielilor. De la cheltuieli cu infrastructura până la plata membrilor din birourile electorale ale secțiilor de votare”.
Florina Presadă, senator USR
În 26 mai, când au loc alegerile europarlamentare, președintele Klaus Iohannis vrea să organizeze un referendum pentru justiție.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI