Ca în fiecare an, înainte de a da startul la programul clasic „Rabla”, administrațiile locale au întâietate, astfel că din 21 aprilie 2023, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va deschide prima sesiune, pentru UAT-uri, de a se înscrie în program, ulterior fiind deschise și sesiunile de înscriere pentru românii, persoane fizice, și posesori de mașini mai vechi de 15 ani.
Dacă în urmă cu două luni, Tanczos Barna nu anunța nimic concret despre noul program „Rabla Local”, la jumătatea lunii trecute aflam că în 15 zile se va da startul, conform celor enunțate de ministru Barna.
„În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni.”, explica Tcanzos Barna.
În același context, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță deschiderea primei sesiune de înscriere în prgram, pentru UAT-uri, administrațiile locale. Concret, asta înseamnă că primăriile de Sector, din Capitală, și cele locale din țară, se pot înscrie în program începând cu data anunțată oficial, și anume 21 aprilie a.c. AFM a publicat pe site-ul său și instrucțiunile pentru UAT-uri și pașii pe care administrațiile locale îi au de parcurs pentru a intra în programul „Rabla Local 2023”.
Vezi și: Începe programul Rabla Local. Ce mașini pot fi înscrise și câți bani primesc șoferii
Conform documentului, este nevoie de un dosar de acceptare, care va fi „va fi transmis la AFM doar prin intermediul aplicației, cu respectarea celorlalte condiţii stabilite prin ghidul de finanţare.”
După deunerea dosarelor, UAT-urile vor trebui să aște și acele clarificări și/sau remedieri, acestea fiind „transmise la AFM doar prin intermediul poștei electronice, cu respectarea celorlalte condiţii stabilite prin ghidul de finanţare, o singură dată, scanate, într-o singură arhivă, la adresa de e-mail clarificarirc@afm.ro – pentru RABLA CLASIC, respectiv clarificarirp@afm.ro – pentru RABLA PLUS, în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării listei cu motive de respingere cu posibilitatea de remediere.”, conform instrucțiunilor enunțate de AFM.
Vezi și: Se dau câte 400 de lei pentru acești români. Ce trebuie să facă, condiția e clară
La același moment, al anunțului făcut de Tcanzos Barna, românii aflau și care va fi bugetul alocat pentru acest an, prin Rabla Local, Clasic și Rabla Plus, ministrul precizând și care vor fi sumele alocate, atât UAT-urilor, cât și locuitorilor care vor să intre în program:
„Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale.
Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare.”, a mai precizat Barna.
Pe de altă parte, după prima sesiune de înscrieri, exclusiv pentru UAT-uri, românii vor avea acces la aplicația de înscriere, dar numai după ce AFM va publica listele cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT), care au încheiat contracte de delegare, dar tot în intervalul 21 – 28 aprilie 2023.