În cursul acestei dimineți ANM a emis prognoza meteo 8 mai – 5 iunie și, din păcate, veștile nu sunt prea bune. Conform noilor date meteo, va trebui să ne așteptăm la noi schimbări termice. Cu alte cuvinte, vine frigul peste România, chiar la finalul primăverii. Citește mai departe și vezi care este prognoza emisă de ANM pentru următoarea perioadă. La nivel internațional, specialiștii trag un semnal de alarmă, spunând că fenomenele climatice și meteorologice extreme din 2023 arată că este nevoie de mai multă acțiune.
Anul acesta, dezastrele legate de vreme, apă și climă, inclusiv inundațiile extreme, căldura și seceta, au afectat milioane de oameni și au costat miliarde de euro, pe măsură ce semnele și impactul schimbărilor climatice provocate de om s-au intensificat. Evenimentele din 2023 subliniază încă o dată necesitatea clară de a face mult mai mult pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cu o mai bună monitorizare a acestora, și de a consolida adaptarea la schimbările climatice, inclusiv prin accesul universal la avertizările timpurii, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale.
Vezi și: Țara care a înregistrat 22,5 grade Celsius în decembrie. Locuitorii sunt uluiți total
Ultimii opt ani sunt pe cale să fie cei mai călduroși opt ani înregistrați vreodată. Cifrele privind temperatura globală pentru 2023 vor fi publicate la jumătatea lunii ianuarie. Persistența unui eveniment La Niña de răcire, aflat acum în al treilea an, înseamnă că 2023 nu va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată. Dar acest impact de răcire va fi de scurtă durată și nu va inversa tendința de încălzire pe termen lung cauzată de nivelurile record de gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosfera noastră.
Gazele cu efect de seră sunt doar unul dintre indicatorii climatici care au atins în prezent niveluri record. Nivelul mării, conținutul de căldură al oceanelor și acidificarea, sunt, de asemenea, la niveluri record observate. Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat din 1993. Acesta a crescut cu aproape 10 mm din ianuarie 2020, atingând un nou nivel record în acest an.
Vezi și: Ninsori în mai multe județe din România. Fenomene extreme în luna mai, la final de primăvară VIDEO
Numai ultimii doi ani și jumătate reprezintă 10% din creșterea globală a nivelului mării de când au început măsurătorile prin satelit, în urmă cu aproape 30 de ani, potrivit raportului provizoriu al OMM privind starea climei globale în 2022, care a avut un impact excepțional asupra ghețarilor din Alpii europeni, cu primele indicii de topire record. Calota de gheață din Groenlanda a pierdut masă pentru al 26-lea an consecutiv și a plouat, în loc să ningă, pe vârf pentru prima dată în septembrie.
În această dimineață ANM a emis prognoza meteo 8 mai – 5 iunie pentru întreg teritoriul, ia așa cum spuneam la început, veștile nu sunt prea bune. Conform datelor, se anunță vreme rece, mai ales că, în mod normal, ar fi trebuit să trecem deja la valori considerabil mai ridicate pentru perioada în care ne aflăm.
Vezi și:Fenomene meteo extreme în România. Ce se va întâmpla în țară, trebuie să ne ferim
Așa se face că ANM, în prognoza meteo 8 mai – 5 iunie, pentru prima perioadă vorbește de valori termice considerabil mai scăzute și cu valori negative mai ales în es și sud-estul teritoriului. Din punct de vedere al precipitațiilor, în perioada 8 – 15 mai, va avea caracter excedentar în vest și sud-vest, și ceva mai scăzute în zona de nord și local în centrul și sudul Romnâniei.
Următoarea perioadă prognozată, 15 – 22 mai, ANM că valorile termice vor avea valori relativ apropiate perioadei, în mai tote regiunile, singura excepție fiind în sud-vest, unde vor fi ceva mai coborâte. Cantitățile de precipitații vor fi ceva mai mari, mai ales în vest, sud și sud-vest, în rest ul teritoriului fiind în parametrii normali ai perioadei.
În prognoza meteo 8 mai – 5 iunie, aflăm cî ultima parte a lunii mai și începutul lui iunie temperaturile vor fi ceva mai ridicate în aproape toată țara, iar precipitațiile vor avea valori relativ normale. Iar în prima săptămână a lunii iunie, ANM anunță că vom avea temperaturi normale perioadei în toate regiunile, iar cantitativ, precipitațiile se vor încadra în zona deficitară în mai toată țara.