Suntem aproape de jumătatea lunii mai, dar vremea ne joacă feste, iar temperaturile sunt mai scăzute decât în mod normal. Începutul de săptămână nu a fost unul pozitiv din acest punct devedere, iar faptul că vorbim de ninsori în mai multe județe din România și fenomene extreme în luna mai, poate părea ireal, dar în realitate se întâmplă. Se pare că finalul de primăvară vine cu surprize neplăcute în termometre.
Așa cum am mai scris și cu alte ocazii, specialiștii meteo trag semnale de alarmă, spunând că o schimbare naturală a vânturilor din Oceanul Pacific ar putea face ca temperaturile globale să crească și mai mult în 2023, provocând haos asupra vremii din întreaga lume.
Dacă vânturile vor încetini deasupra Oceanului Pacific, vor declanșa un lanț de evenimente care ar putea duce la ploi torențiale în California, valuri de căldură în Europa și secete care vor distruge recoltele în țări din Brazilia până în Indonezia. La asta se așteaptă unii oameni de știință să se întâmple în 2023, deși aceștia avertizează că nu vor ști cu siguranță până în luna mai. Un studiu publicat recent, care folosește metode consacrate, dar care nu a fost încă revizuit de colegi, estimează că modelul de vreme caldă El Nino are aproximativ 90% șanse să revină în acest an.
O astfel de schimbare, care vine în urma a trei ani de vreme rece de tip La Nina, ar face ca valurile de căldură să fie mai fierbinți și ar perturba tiparele meteorologice din întreaga lume. Oamenii de știință se străduiesc de mult timp să afle ce rol joacă încălzirea globală. „El Nino este responsabil pentru multe fenomene extreme. Fiecare țară, într-un fel sau altul, este afectată.”, este una din concluziile specialiștilor.
El Nino și La Nina sunt fenomene naturale. Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin ce le provoacă, dar știu, pe baza recifelor de corali și a inelelor copacilor, că acestea au variat întotdeauna. Există unele dovezi că au devenit mai puternice, cele mai puternice evenimente El Nino înregistrate au avut loc în ultimele câteva decenii, dar nu este clar dacă este vorba doar de întâmplare.
IPCC, un organism științific care evaluează în mod regulat cercetările privind schimbările climatice, a constatat că există o încredere scăzută în faptul că încălzirea globală a schimbat deja evenimentele El Nino. Unele modele computerizate arată că El Nino va deveni mai puternic în viitor, în timp ce altele îl văd din ce în ce mai slab.
Vezi și: Vine prăpădul în România! Cod galben de ninsori și viscol: care sunt județele vizate
Și pentru că tot vorbeam de fenomene extreme, mai ales într-o lună în care valorile termice, în mod normal, ar fi trebuit să fie ridicate, iată că avem parte de fenomene extreme și ninsori în mai multe județe din România. Ar putea părea ireal ce se întâmplă, dar există și dovezile video publicate de cei care au văzut aceste fenomene. De exemplu, deși este zonă de munte și nu ar fi trebuit să ningă atât de mult, la Cabana Dochia din Masivul Chealău a nins ca pe timp de iarnă.
Un alt loc unde a nins este în estul țării, în județul Suceava. Internauții au postat pe Facebook imagini din satul Mestecăniș, unde la fel, a nins ca pe timp de iarnă. Și tot în județul Suceava, a mai nins la Vatra Dornei și în zona satului Pojorâta. Din păcate, deși nu ne-am dori să credem asta, dar aceste fenomene extreme și ninsori în mai multe județe din România, vin ca urmare a unor modificări alarmante a atmosferei și, deși nu ne place să auzim asta, poluarea joacă un rol important în aceste modificări ale vremii.