Profesorii români vor primi, în medie, de la 1 iulie, „65 de lei net” de fiecare, suma reprezentând „o altă formă de umilire a personalului didactiv”, susțin cele trei mari organizații sindicale din Educație – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”. Atitudinea Guvernului este condamnată „ferm”, fiind acuzat că refuză, până la această oră, o cale de dialog social. Sindicatele amenință cu proteste uriașe în septembrie.
Deși „a trecut deja o săptămână de la protestul din Piața Victoriei (…), niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situație este un semnal pentru întreg personalul din educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură sau rea-credință!”, spun organizațiile sindicale din Educație. Lipsa oricărui dialog sau a soluțiilor va duce va manifestații ample în luna septembrie.
Peste 300.000 de salariați din învățământ condamnă atitudinea Executivului de a refuza o cale de dialog social, după protestul din Piața Victoriei, organizat la 25 mai. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” precizează că a trecut deja o săptămână de la manifestația din fața Guvernului, la care au participat peste 1.200 de salariați din aproape toate județele țării și Municipiul București, dar niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor făcute.
Situația reprezintă un semnal pentru întreg personalul din Educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură și rea-credință. Sindicatele consideră că este o manifestare a disprețului față de salariații din învățământ și față de sistemul educațional, în general. Este adevărat că situația economică a României este dificilă, dar nu este un argument pentru coaliție să ignore nemulțumirile profesorilor, explică organizațiile.
Cadrele didactice se plâng că au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, motiv pentru care au sperat că reprezentanții Guvernului vor face efortul de a aplica integral Legea salarizării, așa cum au promis în urma protestelor din ianuarie 2022.
În ciuda majorărilor salariale anunțate de partidele aflate la putere, angajații din Educație vor primi, de fapt, începând cu 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferența rămasă de acordat, adică 65 de lei net/salariat. Suma modică nu este decât o altă formă de umilire a profesorilor, subliniază sindicatele pe edupedu.ro. Acestea sunt hotărâte să iasă din nou în stradă, în toamnă, când elevii revin la școală.