În cursul zilei de luni, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis prelungirea învățământului online pentru încă 14 zile. Din acest motiv, mulți părinți și elevi au reclamat ineficiența acestui tip de educație, motiv pentru care, Monica Anisie a decis noi măsuri cu privire la modul de funcționare al acestuia.
În urma nemulțumirilor exprimate de către părinți, elevi și cadre didactice, ministrul Educației le-a solicitat tuturor inspectorilor școlari să intensifice activitatea de monitorizare a orelor desfășurate online în țară de către un million de elevi.
„Fac un apel către inspectorii şcolari generali, generali adjuncţi, inspectorii şcolari din cadrele inspectoratelor şcolare să intensifice activitatea de monitorizare a lecţiilor desfăşurate în sistem online şi spun acest lucru pentru că în cadrul Ministerului Educaţiei vin tot mai dese semnale de la părinţi şi elevi că nu se desfăşoară aceste activităţi didactice în sistem online”, a transmis ministrul Educaţiei.
Monica Anisie a dat asigurări că Ministerul Educației în colaborare cu Inspectoratele Școlare va realiza activități de inspecție și monitorizare a activităților educaționale care se desfășoară în această perioadă în mediul online.
„MEC va realiza în această perioadă împreună cu inspectoratele şcolare activităţi de inspecţie, de monitorizare. De altfel şi sindicatele au fost cele care au dorit să participe alături de inspectorate la aceste activităţi de monitorizare a activităţilor didactice desfăşurate în sistem online”, a menţionat ea.
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Luminiţa Barcari, a dezvăluit că nu cunoaște cazuri în care un profesor nu a fost plătit pentru că a refuzat să susțină cursurile online.
Aceasta a menționat faptul că aceste informații se pot afla solicitând Inspectoratelor Şcolare să întrebe unităţile de învăţământ despre această situaţie.
Potrivit rapoartelor transmise de inspectoratele şcolare, în acest moment există 8.797 şcoli care funcționează în scenariul verde, 5.029 de şcoli în scenariul galben şi 3.830 în scenariul roşu, a transmis ministrul Educaţiei.
Potrivit datelor INS, trei milioane de şcolari şi preşcolari au început cursurile noului an şcolar pe 14 septembrie, astfel încât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, în aproximativ o treime dintre elevii din şcolile din România desfășoară cursurile în mediul online.
Subsecretarul de stat în Ministerul Educaţiei a confirmat cu puțin timp în urmă că aproape 45.000 de elevi din medii defavorizate au primit tablete cu ajutorul cărora pot să participle la învățământul online.
„Până la acest moment au fost distribuite 43.455 de tablete, au fost acoperite şi judeţele Braşov, Prahova, Ilfov integral. Conform planului de distribuţie pe care îl avem, săptămâna aceasta vor mai fi livrate încă 20.815 tablete în judeţele Harghita, Sibiu, Teleorman şi Dâmboviţa, urmând ca în următoarea săptămână să se mai livreze 18.000”, a declarat Jean Badea.