Se pare că fantezia SF a arhitecţilor chinezi nu încetează să ne uimească. Cea mai recentă megastructură proiectată de aceștia parcă este ruptă din realitate. Un „zgârie-nori orizontal” se va ridica deasupra unui complex rezidenţial din oraşul Chongqing.
Primul zgârie-nori orizontal din lume se numește „Cristalul” și este alcătuit din opt zgârie-nori uniţi la vârf printr-un turn orizontal gigantic, lung de 300 de metri şi învelit în 3.000 de panouri de sticlă şi 5.000 de panouri de aluminiu. Puntea semicirculară va avea o greutate de 12.000 de tone și se va află la o înălţime de peste 250 de metri. Aceasta va găzdui săli de conferinţă, piscine şi alte facilităţi.
Raffle City, „zgârie-nori-ul orizontal” este proiectat de celebrul arhitect Moshe Safdie și construit în orașul Chongqing din China, pe malul fluviului Yangtze, este aproape gata, la șase ani de la prima lopată. Dezvoltatorul asiatic, CapitaLand din Singapore, a anunțat zilele acestea că proiectul a fost finalizat din punct de vedere structural, în prezent fiind desfașurate lucrari pentru finalizarea interiorului.
Noaptea, turnul se va transforma într-un spectacol de lumini, care va veghea deasupra orașului. Construcţia va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, iar costul megastructurii se ridică la 4,8 miliarde de dolari.
După cum știm, China este renumită pentru arhitecturală futuristă din marele centre financiare. Așa se explică că orașul Chongqing este celebru pentru proiectul de linie ferată suspendată care trece prin interiorul unui bloc, staţia Liziba.
O altă arhitectură futuristă prin care se remarcă orașul din sud-vestul Chinei o reprezintă sistemul de poduri civile ridicate la înălţimi ameţitoare şi care şerpuiesc printre zgârie-nori în anumite zone, precum şi şoselele construite pe acoperişurile blocurilor.
China are o pasiune pentru astfel de megastructuri. E ţara care construieşte anual cei mai mulţi zgârie-nori din lume. De exemplu, anul trecut, 88 astfel de turnuri uriaşe au fost inaugurate, cu opt mai multe decât în 2017 şi de șase ori mai multe decât Statele Unite, care, în 2018, au construit 13 zgârie nori.