China înregistrează o premieră extraordinară în spațiu: unde a aterizat pe Lună

China înregistrează o premieră extraordinară în spațiu: unde a aterizat pe Lună

O sondă spaţială chineză a ajuns pe „partea îndepărtată“ a Lunii, emisfera care nu este niciodată îndreptată spre Terra şi care este învizibilă de la sol. Această misiune marchează o premieră istorică în explorarea spaţială.

Administraţia Spaţială Naţională a Chinei a reuşit plasarea cu succes a sondei robotice Chang’e 4 în bazinul Polul Sud-Aitken de pe satelitul natural al Pământului, cel mai mare, mai vechi şi mai adânc crater de pe suprafaţa Lunii.

Sonda a fost lanasată pe data de 8 decembrie și a aselenizat în siguranţă la ora 10:26 ora Beijingului (02:26 GMT), a informat China New News Agency. Aceasta a trimis o fotografie a suprafeţei lunare către satelitul Queqiao, aflat pe orbită în jurul Lunii.

Misiunea Chang’e 4 are ca scop realizarea de măsurători detaliate ale terenului selenar şi studierea compoziţiei minerale. Bazinul Aitken s-ar fi format în urma unei coliziuni gigantice în „tinereţea“ Lunii. Ciocnirea cu un alt corp cosmic ar fi adus la suprafaţă material din interiorul satelitului Terrei, ceea ce înseamnă că studierea lui de către robotul chinez ar aduce noi informaţii despre cum s-a format Luna.

Faţa ascunsă a satelitului natural al Terrei este montană şi accidentată, presărată cu cratere, în timp ce faţa vizibilă oferă multe suprafeţe plane, care permit aselenizarea.

Una dintre provocările majore este de a comunica cu robotul lunar: întrucât faţa ascunsă este întotdeauna orientată în direcţia opusă faţă de Pământ, nu există nici o linie directă pentru transmiterea semnalelor, cu excepţia instalării unei releu.

Toate celelalte misiuni de explorare a suprafeţei Lunii din istorie, cu echipaj uman sau fără, realizate de diferite ţări, printre care SUA, Rusia şi India, au avut loc pe emisfera care este întotdeauna vizibilă de pe Terra.

Comunicarea dintre sondă şi Pământ este posibilă prin satelitul Queqiao, lansat în mai anul trecut în luna mai de China. Acesta este poziţionat pe orbita lunară astfel încât să transmită comenzile şi datele schimbate între Terra şi modul.

Chang’e 4 continuă misiunea de succes Chang’e 3 care a trimis pe Lună, în decembrie 2013, un modul de aselenizare şi un rover autonom denumit Yutu (iepurele de jad) , care a rămas activ timp de 31 de luni.

Urmăriți Playtech.ro și pe