Președintele Venezuelei oferă petrol la schimb pentru doze de vaccin anti-COVID-19

Președintele Venezuelei oferă petrol la schimb pentru doze de vaccin anti-COVID-19
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, oferă petrol la schimb pentru doze de vaccin anti-COVID-19

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a venit cu o propunere inedită pentru a-și imuniza cetățenii. Șeful de stat oferă petrol la schimb pentru doze de vaccin anti-COVID-19.

Oferta președintele Venezuelei: petrol pentru doze de vaccin anti-COVID-19

Exporturile de ţiţei ale acestui stat membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele decenii, în contextul în care Washingtonul a sancţionat compania petrolieră de stat a Venezuelei în 2019, suspendând exporturile venezuelene către SUA și descurajând mulți clienți să cumpere petrol din acest teritoriu. Maduro a declarat că țara încearcă să plătească vaccinurile din partea mecanismului COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Venezuela are petroliere şi are clienţi care vor să cumpere petrolul nostru. Suntem deja pregătiţi pentru (schema) petrol în schimbul vaccinurilor, însă nu vom implora pe nimeni”, a spus Maduro într-un discurs susţinut la televiziunea de stat.

Venezuela a primit doze de vaccin de la aliații Rusia și China

Guvernul și opoziția sunt în tratative cu Organizația Panamericană pentru Sănătate (PAHO) asupra accesului Venezuelei la vaccinurile livrate prin mecanismul COVAX. Pe de altă parte, guvernul de la Caracas a declarat săptămâna trecută că nu va accepta vaccinul AstraZeneca, unul dintre principalele seruri livrate prin COVAX în America Latină.

Liderul venezuelean spunea că țara sa a descoperit medicamentul care „elimină 100% COVID-19”

Președintele Maduro a declarat în luna octombrie că țara sa a conceput „un antiviral extrem de eficient”, care elimină noul coronavirus fără efecte secundare și că urma să fie prezentat OMS pentru certificare.

„Vreau să spun că Venezuela a dezvoltat un medicament care anihilează 100% din coronavirus”, a spus Maduro.

Programul COVAX are multă susținere 

„Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții sunt puternice susținătoare ale COVAX, instrumentul mondial menit să asigure accesul echitabil și universal la vaccinurile împotriva COVID-19. Împreună cu statele membre ale UE, Echipa Europa a alocat până în prezent peste 850 de milioane EUR pentru COVAX, Uniunea Europeană fiind astfel cel mai mare donator COVAX.

Datorită sprijinului combinat al Comisiei Europene și al BEI, în valoare de 500 de milioane EUR, COVAX va putea pune la dispoziție cât mai rapid posibil un miliard de doze de vaccinuri pentru persoanele din țările cu venituri mici și medii”, a declarat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI