OMS recompensează persoanele care dezvoltă reacții adverse la vaccinurile anti-Covid-19. Ce condiții trebuie îndeplinite

OMS a înființat un program de compensații pentru acești oameni

OMS a stabillit luni înființarea unui program pentru acordarea de compensații, fără recunoașterea vinovăției, acelor persoane care manifestă reacții adverse severe după vaccinarea anti-Covid-19. Din acest program fac parte 92 de țări care au folosit platforma creată de OMS în acest scop.

Ce condiții trebuie îndeplinite

OMS a înființat acest program de compensații pentru a veni în sprijinul țărilor cele mai sărace ale lumii, pentru a garanta aceesul la acest tip de tratament în țările cu venituri medii și mici. Această inițiativă OMS vizează doar persoanele care au folosit platforma COVAX pentru vaccinare.

Vaccinurile distribuie prin acest program au trecut toate etapele proprii de dezvoltare și testare, fiind asigurate eficiența și siguranța. Cu toate acestea, ca și în cazurile vaccinurilor aprobate ca uz general, acestea pot provoca reacții adverse grave, potrivit OMS.

Reprezentanții OMS au mai anunțat, de asemenea, că 190 de țări s-au vaccinat prin intermediul platformei COVAX, dar dintre acestea, doar 92 de țări, cele mai sărace, vor beneficia de acest program de compensații.

„Este vorba de primul şi unicul mecanism de acordare de compensaţii pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internaţională”, a precizat sursa citată.

În comunicatul OMS s-a menționat, de altfel, că acest program de compensații reprezintă o șansă corectă pentru persoanele afectate de a fi compensate, fără a mai fi nevoie să umble prin tribunal, apelând la avocați și procese care pot fi costisitoare și care se pot întinde pe perioade lungi de timp.

Obiectivul acestei inițiative este „de a oferi acestui grup de ţări o procedură rapidă, justă şi transparentă pentru a primi compensaţii în cazurile rare şi la efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX până la 30 iunie 2022″, au mai menționat OMS.

Câte cazuri grave s-au raportat până acum

Potrivit statisticilor, în urma a 208 milioane de doze administrate, până acum nu s-au înregistrat reacții adverse foarte grave. Au existat, însă, reacții adverse puțin mai agresive în cazul persoanelor alergice, însă numărul acestora este unul minor, de patru, cinci cazuri la un milion de doze administrate cu vaccinul Pfizer, și de trei, patru cazuri la dozele administrate cu Moderna, arată studiile realizate în SUA.

OMS a mai anunțat că acest program de compensații este posibil în urma unui acord cu societatea de asigurări Chubb Limited.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI