29 sept. 2022 | 11:18

Politicienii îi sfătuiesc pe românii săraci să creadă în Dumnezeu. Situaţia e disperată, spun economiştii: „Se va ajunge la faliment personal”

Politică
Politicienii îi sfătuiesc pe românii săraci să creadă în Dumnezeu. Situaţia e disperată, spun economiştii: „Se va ajunge la faliment personal”
Predicțiile sumbre ale analiștilor economici. „Se va ajunge la faliment personal”

Românul de rând se  adâncește în ceea ce specialiștii numesc falimentul personal. Motivele sunt nenumărate, de la criza economică, la lipsa unui salariu decent. Dar, iată că apar politicienii perfecți, care știu ce-i trebuie acestui român. Politicienii îi sfătuiesc pe românii săraci să creadă în Dumnezeu, în timp ce analiștii spun că „Se va ajunge la faliment personal”. Pe cine să crezi, pe politicienii perfecțisau pe economiștii care spun că situația este disperată? Marea dilemă o rezolvăm, atât cât se poate, în cele ce urmează. Asfel vom afla cine sunt acei politicienii care îi sfătuiesc pe românii săraci să creadă în Dumnezeu și care este tabăra economiștilor pesimiști.

Politicienii perfecți și deontologia „bunului simț”

Așa cum s-a demonstrat și în 1989, la Revoluția decembristă, românul este în stare să reziste tuturor vicisitudinilor. „Mămăliga” care a explodat atunci, astăzi, în secolul XXI încă mai mocnește, și nimeni nu spune și nu face nimic, cu excepția politicienilor perfecți, apăruți în ultimii ani.

Criza economico-socială prin care trecea Europa astăzi, și implicit România, vine ca urmare a unor decizii. Majoritatea acestor decizii au fost prost luate și înțelese de diriguitori.

În România sunt peste 3 milioane de români cu pensii mizere, iar parte dintre ei nu vor mai beneficia nici de ajutoarele sociale. Aceste ajutoare, acordate de stat, au fost amendate de Comisia Europeană, referindu-ne aici la programul „Sprijin pentru România”.

CE a cerut autorităților române să-i scoată din program pe nevoiașii cu pensii între 1.001 și 1.500 de lei. Astfel, rămân în program șomerii (mulți apți încă de muncă), și persoanele cu handicap.

Aceste două categorii primesc bani de la stat, sub plafonul de 1.000 de lei. Cu toate astea, în ultimele zile Parlamentul României a votat majorarea salariilor prmiarilor, dar și a bugetarilor din aparatul central de stat, cu cel puțin 10%, dar nu sunt bani pentru restul românilor.

Politicienii îi sfătuiesc pe românii săraci să creadă în Dumnezeu. Rareș Bogdan: „Să creadă în bunul Dumnezeu”

O altă criză, generată de conflictul ruso-ucrainean, cea a gazelor și a energiei electrice, a adus prețurile la o adevărată explozie, inclusiv prețurile la alimente crescând. Și cu toate astea, românul de rând încearcă să-și ducă traiul, cu bani puțini, de pe o zi pe alta.

Dar, iată că, politicienii perfecți, vin și le spun acestor români „Să creadă în bunul Dumnezeu”. Sfatul deontologic a venit din partea vicepreședintelui PNL, fost jurnalist și până recent un aprig luptător pentru drepturile românilor, Rareș Bogdan, dar ca o ironie, plătește mii de euro pentru petrecerea soției sale:

„Să creadă în bunul Dumnezeu. Să facă eforturi să creadă că lucrurile se pot schimba în bine. Eu sunt un om care ajută. Ajut atât cât pot.

Mult mai mult decât vorbesc despre ajutor. Nu voi vorbi despre asta. Inclusiv venind la dumneavoastră la emisiune am ajutat un om din Piața Victoriei.

A fost cu mine la demonstrații. A primit, deși nu e un om bogat, trei familii, trei mame cu trei copii ucraineni și m-a sunat să îl sprijin. Îmi pare rău că nu am reușit săptămâna trecută, abia săptămâna asta.”, a spus Rareş Bogdan la „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Predicții sumbre ale analiștilor economici, dar politicienii îi sfătuiesc pe românii săraci să creadă în Dumnezeu

Realitatea, cu toate sfaturile deontologice ale politicianul Rareș Bogdan, este cu totul alta. Realitatea din teren ne arată prețuri extrem de mari, uneori nejustificate, la produsele de bază, la servicii, chirii, etc. Românii, cu salarii sub media europeană a acestui moment, reușesc, doar ei știu cum, să se descurce.

De cealaltă parte, voci importante din spectrul analizelor economice spun că „Se va ajunge la faliment personal”, și totul, din păcate, asta ne arată. Dacă ținem cont de împovărarea băncilor la credite, de cea instituită de guvern, prin modificarea Codului Fiscal, și adăugarea de taxe și mai mari, atunci ceea ce declară economistul Mircea Coșea este adevărat:

„Măsurile luate de guvern nu vor rezolva problema facturilor, sunt măsuri haotice, chiar copilărești, unele cu greșeli mari. Problemele vor fi mari!

În ceea ce privește măsurile pentru majorarea pensiilor, sunt doar declarații politice, în acest moment. (…)Se va ajunge în situația care se numește faliment personal.

Persoana în cauză nu va mai putea face față niciunei plăți. Banca va impune un control asupra veniturilor (n.r. – persoanei care a contractat creditul), va trebui să aprobe orice cheltuială – cumpărături de la supermarket precum mâncare, articolele pentru copil etc.”, spune economistul Mircea Coșea, pentru Realitatea TV.

Și lucrurile nu se opresc aici

Evoluția economică și socială din Europa nu are un sfârșit optimist, cel puțin nu pentru perioada următoare. Din acest punct de vedere trebuie luat în calcul că nici România nu va avea o situație mai bună. Deși guvernanții enunță creșteri economice, din păcate ele sunt doar scriptice, nu sunt cele reale.

Cât despre ce se va întâmpla în continuare, lucrurile nu se opresc aici, iar criza și prețurile mari nu se vor opri, este de părere Mircea Coșea, declarând că „Trebuie să sperăm la o stabilizare a inflației, să nu mai crească foarte mult. Dar problema cu inflația este pe termen lung. Nu ne vom mai întorce la prețurile din 2018-2019″.

Concluzia

Deși politicienii îi sfătuiesc pe românii săraci să creadă în Dumnezeu, situaţia e disperată, iar această criză prin care trece toată lumea va avea efectele vizibile mult timp după ce se va stopa.

Cu toate astea, românul, acea mămăligă care a explodat în Decembrie 1989, astăzi încă mai mocnește, și nu spune nimic. Realitatea este cruntă, și ne lovește pe fiecare, chiar și pe politicienii perfecți, care-și vor pierde din credibilitate și din sufragiile poporului, vorba lui I.L.Caragiale.

Dar, cu toate astea, să rămânem optimiști, poate va veni o zi mai bună mâine!

Parteneri