22 nov. 2021 | 22:57

Planul secret al lui Bill Gates. Inovația pe care o construiește: ‘Schimbă regulile pentru energie’

Știri generale
Planul secret al lui Bill Gates. Inovația pe care o construiește: ‘Schimbă regulile pentru energie’
Cine se opune acestui proiect

Bill Gates uimește cu o nouă inovație. Planul miliardarului s-a aflat. El vrea să schimbe complet regulile privind energia.

Ce vrea să facă Bill Gates

Bill Gates are un plan secret pentru a combat poluarea și a reduce emisiile. Miliardarul se îndreaptă spre energia verde, pentru că este profitabilă.

Fondatorul Microsoft a anunțat că va construi o clădire inovatoare alături de un alt miliardar. Omul de afaceri speră să dea lovitura cu noul său proiect.

Bill Gates vrea să lupte împotriva schimbărilor climatice cu o centrală nucleară destul de mică. Însă experții sunt sceptici.

Energia nucleară este controversată în Europa. În timp ce alte țări sunt sceptice încă, Franța construiește în prezent un nou reactor.

În China există puține controverse cu privire la această tehnologie. Peste 50 de noi centrale nucleare se află în prezent în construcție sau sunt planificate acolo.

Dar chiar și în SUA, energia nucleară este încă privită ca o tehnologie a viitorului, care ar putea ajuta în lupta împotriva schimbărilor climatice. Ministrul Energiei, Jennifer Granholm, a declarat recent, la conferința de la Glasgow privind clima, că țara sa se bazează pe centrale nucleare inovatoare și compacte.

Exact una dintre acestea urmează să fie construită în statul Wyoming de către compania energetică TerraPower, fondată de fostul patron al Microsoft, Bill Gates.

TerraPower a fost fondată în urmă cu 15 ani de Gates, care este în prezent președintele consiliului de administrație al companiei.

Ce este TerraPower

TerraPower nu a construit încă nicio centrală electrică, dar acest lucru este pe cale să se schimbe în Kemmerer, Wyoming. O centrală nucleară de ultimă generație urmează să fie construită pe locul unde se afla anterior o centrală pe cărbune în această comunitate de 2.600 de locuitori.

Costul de 4 miliarde de dolari este împărțit între TerraPower și guvernul american.

TerraPower se bazează pe răcirea cu sodiu lichid în loc de apă.

Se așteaptă ca centrala din Kemmerer să furnizeze 345 de megawați (MW). Aceasta reprezintă doar aproximativ un sfert din energia pe care o poate genera cea mai puternică centrală nucleară din Elveția, centrala nucleară Leibstadt, veche de aproape 40 de ani.

Mini-reactorul, care este programat să intre în funcțiune în 2028, este destinat inițial ca o demonstrație a designului reactorului, despre care se spune că este superior tehnologiei actuale a energiei nucleare. Sodiul lichid are un punct de fierbere mai ridicat decât apa, ceea ce facilitează răcirea și face ca reactorul să fie mai sigur.

Prin stocarea energiei în sare topită, reactorul TerraPower poate furniza temporar până la 500 MW în rețeaua electrică.

Cine se opune acestui proiect

Centralele nucleare convenționale sunt extrem de inflexibile, deoarece este nevoie de mult timp pentru a porni și a opri reactoarele.

Spre deosebire de centralele electrice pe gaz, de exemplu, acestea nu pot reacționa la vârfurile de cerere pe termen scurt. Acest lucru este diferit în cazul centralei lor nucleare, potrivit TerraPower.

Edwin Lyman, de la Union of Concerned Scientists, este îngrijorat de utilizarea sodiului lichid ca agent de răcire. Acesta este un „material foarte instabil” care ar putea lua foc dacă ar intra în contact cu apa sau cu aerul, a declarat Lyman pentru „The Guardian”.

„Sincer să fiu nu înțeleg motivația. Sunt oameni care sunt susținători înfocați ai tehnologiei și au reușit să îl convingă pe Bill Gates că este o tehnologie ce merită folosită, a spus Lyman.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Capital.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro