Unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei are planuri mari de viitor. Bill Gates continuă să revoluționeze omenirea cu noile sale dezvăluiri. Fondatorul Microsoft a spus ce va face cu centrala sa nucleară.
Bill Gates plănuiește să dea lovitura cu o centrală nucleară, pentru următorii 60 de ani, folosind o tehnică inovatoare. Primul reactor al companiei lui Bill Gates va fi construit într-un stat american şi va costa patru miliarde de dolari. Uriașa centrală urmează să fie amplasată într-un oraşel american cu 2.500 de locuitori.
TerraPower, compania de tehnologii inovatoare pentru energie nucleară a lui Bill Gates, fondată în anul 2006, a decis unde să îşi instaleze primul reactor demonstrativ. Centrala va fi în Kemmerer, din statul Wyoming, un oraş american de aproximativ 2.500 de locuitori. Centrala, care îl va costa aproximativ patru miliarde de dolari pe Gates, va intra în funcţiune peste șapte ani şi va folosi noua tehnologie nucleară Natrium (dezvoltată împreună cu Hitachi).
Amplasarea centralei nucleare a lui Bill Gates nu a fost aleasă întâmplător. S-a ținut cont de un cumul de factori, cum ar fi seismicitatea scăzută a zonei și prezenţa centralei pe cărbune Naughton, care va fi închisă definitiv în 2025.
Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii va oferi jumătate din fondurile necesare pentru contruirea primului reactor. Planul prevede o durată de aproximativ 60 de ani şi o furnizare de 345 megawaţi de energie electrică, cu perspectiva creşterii capacităţii până la 500 mw.
În materie de combustibil, reactorul TerraPower va apela la Haleu (nu este încă disponibil la scară comercială), un metal cu o doză mare de uraniu, ce aparţine unei noi clase de combustibili nucleari. Doar o singură centrală nucleară cu designul Natrium este de aşteptat să coste un miliard de dolari în viitor.
Natrium este tehnica inovatoare folosită de compania miliardarului Bill Gates şi GE-Hitachi. Aceasta foloseşte un reactor de sodiu, pentru a produce căldură care poate fi folosită să genereze curent imediat sau pentru a fi stocată în rezerve de stocare termică ore în şir.
În loc de apă, ca agent de răcire se va folosi sodiu metalic lichid, care are un punct de fierbere mai mare şi poate absorbi mai multă căldură. Un alt aspect interesant se referă la faptul că sistemele de răcire vor putea funcţiona fără sursă de energie externă, limitând daunele provocate în cazul unei opriri de urgenţă.