Fundația Bill & Melinda Gates, în cel mai nou raport, spune că agricultura este principala sursă de venit pentru câteva sute de milioane de oameni din întreaga lume care se luptă cu sărăcia și foamea. Majoritatea sunt conectate la ferme mici sau terenuri de aproximativ dimensiunea a unui teren de fotbal sau a unui teren de fotbal american. Fundația Bill & Melinda Gates a cheltuit aproape 6 miliarde de dolari pentru programe de dezvoltare agricolă, concentrându-se pe extinderea agriculturii industriale în Africa.
În februarie 2020 Fundația Bill & Melinda Gates contribuia cu 10 milioane de dolari la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru a-și sprijini activitatea cu guvernele din Etiopia, Kenya și Somalia, pentru combaterea unei infestări de lăcuste în Africa de Est o amenințare semnificativă pentru producția de alimente și mijloacele de trai din regiune. Fundația se alăturacâtorva alți donatori pentru a răspunde apelului urgent al FAO de a contracara criza din ultimii ani.
Experți de frunte în securitatea alimentară, rețeaua societății civile din Africa și sute de grupuri din întreaga lume spun că programul agricol al „revoluției verzi” al fundației pentru Africa exacerbează foamea, inegalitatea și schimbările climatice, susținând că:
”Este necesară o schimbare de paradigmă, departe de modelele agricole crescute, dependente de substanțe chimice, controlate corporativ și către abordări agroecologice care pot oferi alimente mai abundente și hrănitoare, pot proteja biodiversitatea și pot aborda inegalitățile structurale din inima crizei foamei.”
Programul agricol emblematic al Fundației Bill & Melinda Gates, Alianța pentru o revoluție verde în Africa, lucrează la tranziția fermierilor de la semințe și culturi tradiționale la semințe brevetate, îngrășăminte pe bază de combustibili fosili și alte elemente de intrare pentru a cultiva culturi de mărfuri pentru piața globală. Fundația spune că obiectivul său este „de a crește randamentele și veniturile a milioane de mici fermieri din Africa … astfel încât să poată scoate ei înșiși și familiile lor din foamete și sărăcie”.
Strategia este modelată pe „revoluția verde” indiană care a stimulat producția de culturi de bază, dar a lăsat, de asemenea, o moștenire de inechitate, probleme de mediu și control corporativ consolidat asupra sistemelor alimentare, spun specialiștii.
Aceste aspecte au dus la o mobilizare masivă a fermierilor țărani care cer schimbări. Mai multe rapoarte recente oferă dovezi că intervențiile agricole conduse de Gates în Africa nu au reușit să ajute și micii fermieri și ar putea agrava criza foametei și a malnutriției de acolo.
În acest context, Fundația Bill & Melinda Gates, organizează ceea ce criticii descriu ca puteri pentru a consolida controlul asupra politicilor agricole globale la Summitul ONU privind sistemele alimentare din 2021. Acestea includ propuneri de implementare a unui nou cadru pentru guvernarea sistemelor alimentare și centralizarea controlului asupra centrelor de cercetare agricolă.
„Aceasta este o bătălie cu mize mari asupra diferitelor viziuni asupra a ceea ce constituie știința legitimă și cunoștințele relevante pentru sistemele alimentare.
O parte a unei bătălii mai largi cu privire la aspectul sistemelor alimentare și cine ar trebui să-i guverneze.”, spune Comitetul Internațional de Experți în Sisteme Alimentare Durabile.
În același timp, prin demersurile făcute, Fundația spune că se încearcă evitarea unei crize agricole imense, atât în Africa, dar și la nivel mondial, prin dezvoltarea de programe și noi tehnologii menite să susțină producțiile agricole.
Fundația Bill & Melinda Gates a cheltuit aproape 6 miliarde de dolari pentru programe de dezvoltare agricolă, cu un accent principal pe transformarea sistemelor alimentare africane. Mai multe grupuri au analizat finanțarea dezvoltării agricole a fundației.
Fundația Bill & Melinda Gates s-a ocupat de finanțarea cercetătorilor și a grupurilor din nord, nu a fermierilor din Africa. O analiză din iunie 2021 a 1.130 de subvenții ale Fundației Gates pentru agricultură începând cu 2003 a constatat că subvențiile sunt „puternic orientate spre tehnologiile dezvoltate de centrele de cercetare”, potrivit grupului de cercetare GRAIN.
Susținerea agriculturii industriale, s-a făcut prin cele 85% din proiectele de cercetare agricolă. Majoritatea finanțate de Fundația Bill & Melinda Gates pentru Africa „s-au limitat la susținerea agriculturii industriale și la creșterea eficienței acesteia prin abordări specifice”, potrivit unui raport al IPES-Food din 2020.