Deși nu este printre cele mai cunoscute plante, rubarba este foarte apreciată într-un sat din Mureș. Aceasta e celebrată chiar și cu un festival ce a devenit o tradiție în fiecare an.
Femeile pregătesc plăcinte, înghețată, gem și ciorbă cu această plantă. Amatorii de mâncare bună care au ajuns la eveniment abia au putut să nu cadă în patima de a gusta din fiecare preparat.
Astfel, mii de persoane s-au aflat sâmbătă în vestul Transilvaniei, la ”Sărbătoarea Rubarbei”, unde se promovează producătorii locali care au produse din această plantă.
Patru mii de oameni au cumpărat sute de kilograme de rubarbă la evenimentul găzduit de Biserica Evanghelică din Saschiz. Producătorii au preparat de la aperitivuri, la ciorbe și fel și fel de deserturi.
Pe toată durata evenimentului, vizitatorii au putut degusta și cumpăra preparate locale din rubarbă: prăjitură cu rubarbă, pizza cu rubarbă, gemuri, siropuri, înghețată și compoturi.
Programul Sărbătorii Rubarbeii a inclus: Parada plăcintelor cu rubarbă, pe muzică de fanfară, Atelier de gătit prăjituri cu rubarbă, Atelier de educație culinară, precum și concursurile cu premii: ”Mâncăcios de prăjitură cu rubarbă”, ”Ștafeta cu rubarbă”.
Asociația „Vecinătatea Femeilor din Saschiz” organizează anual, în prima zi de sâmbătă a lunii mai, un eveniment dedicat, parte a proiectului de promovare turistică și a tradițiilor locale „Colinele Transilvaniei”.
Rubarba, numită și revent în termeni populari este o legumă cunoscută pentru aplicațiile sale medicinale și pentru gustul inedit oferit preparatelor culinare.
Rubarba a apărut pentru prima dată în Asia. E din grupa plantelor troscot (Polygonaceae). Această plantă a devenit populară pentru tulpinile ei acre. În anumite regiuni, aceasta este pusă în categoria fructelor, iar în Asia, rădăcinile sunt folosite adeseori ca remediu naturist. Rubarba preferă solurile fertile, unde se pot dezvolta frunzele.
Rubarba poate scădea colesterolul. Rădăcinile ei sunt o sursă bună de fibre. Oamenii de știință au descoperit ca acest consum de fibre din tulpini a redus colesterolul circulant al celor care au făcut parte din studiu, cu până la 8% și a scăzut și colesterolul LDL cu nouă procente.