Pensii 2021. Cine are voie să cumpere vechime, de fapt. E oficial!

Pensii 2021. Cine are voie să cumpere vechime, de fapt. E oficial!
Guvernul a modificat condițiile de pensionare

Noile reglementări privind pensiile și modalitățile de pensionare au întrat deja în vigoare. Prin noile amendamente a fost eliminat cumulul de pensie cu salariul. Pe de altă parte, alte modificări au fost aduse în cazul celor care vor să-și cumpere vechime. În acest caz noile reglementări elimină acest model pentru pensia anticipată.

Guvernul a modificat condițiile de pensionare

Primele efecte ale condițiilor din PNNR au fost modificările aduse la condițiile de pensionare. Pe 22 iunie Klaus Iohannis semna Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului ce aduce noile modificări în sistemul unitar de pensii publice, dar și în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

Una din aceste modificări, anunțate și de președintele Casei Naționale de Pensii, are legătură cu pensia anticipată și posibilitatea cumpărării vechimii în muncă. Prin noua lege această variantă, mai ales în cazul pensiei anticipate a fost eliminată, spune Daniel Baciu, președintele Case Naționale de Pensii.

„Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege.”, a declart Daniel banciu, președintele CNPP.

Românii vor putea cumpăra vechime doar pentru pensia de limită de vârstă

Dacă o parte din români își puneau speranță că vor putea cumpăra vechimea în muncă pentru pensia anticipată, odată cu publicarea noii legi, acest lucru nu mai este posibil. Cumpărarea de vechime, conform legii, se va putea face retroactiv, dar numai pentru cei care vor beneficia de pensia de limită de vârstă. Justificarea vine tot din partea președintelul CNPP, Daniel Baciu, care declara imediat după publicara legii în Monitorul Oficial:

„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă.

Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă.”, a declarat Daniel Baciu.

De noile reglementări vor beneficia, conform legii, cei care nu a calitatea de pensionar dar pot să cumpere cel mult 6 ani, perioadă în care nu s-a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensie. Pentru a putea face acest lucru românii sunt obligați prin lege să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii. Prin acest contract se obligă să plătească contribuţiile de asigurări sociale datorate respectivei perioade.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI