Orașul din România invadat de ciori. Oamenii sunt disperați, nimeni nu știe ce se întâmplă aici. Cu toate că Primăria a cumpărat în urmă cu câțiva ani dispozitive ca să alunge aceste zburătoarele, problema aceasta nu s-a rezolvat. Locuitorii susțin că sunt deranjați de sunetul cioril0r, care îi trezește în fiecare dimineață cu noaptea-n cap.
Este vorba de un cartier din orașul Cluj. Oamenii de acolo sunt terorizați de păsările fac zgomot de la prima oră. Deși Primăria a achiziționat acum câțiva ani dispozitive ca să alunge zburătoarele, această situație tot nu s-a rezolvat.
Locuitorii din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, susțin că sunt deranjați de sunetul făcut de ciori dimineața și sunt treziți în fiecare zi la ora 4.00. De altfel, clujenii au făcut mai multe plângeri către primărie prin care au cerut rezolvarea problemelor, iar autoritățile au încercat mai multe soluții.
„Au fost, în primul rând, închiderea pe cât posibil, a surselor de hrană, respectiv a rampelor de deșeuri. 2 – mai există o soluție așa-zis legală, încercarea de exterminare prin împușcare, dar aceasta nu este posibilă decât în afara localităților și cu respectarea legii vânătorului. Și 3 , desigur, încercarea de a folosi anumite dispozitive care să le dezorienteze, să le sperie și să le îndepărteze din anumite locații.
Am achiziționat 15 sisteme cu câte 2 echipamente, fiecare cu ultra-sunete și laser, pe care le-am amplasat în Parcul Simion Bărnuțiu.”, a declarat Gheorghe Șurubaru, city manager Cluj Napoca.
Deși au fost luate măsurile menționate, rezultatele se lasă așteptate, iar asta spre disperarea oamenilor.
„E plin Clujul de ciori, încă din 2002, de când sunt la facultate aici, de atunci e plin de ciori. Le observăm în fiecare seară. Am auzit că sunt probleme de fapt cu păsările. Cel puţin, în parcările subterane, s-au instalat ţepi.
Pe cine nu deranjează? Gunoaiele neridicate la timp şi împrăștiate reprezintă un motiv pentru care acestea sunt mai prezente.”, au declarat localnicii, potrivit observatornews.ro.
Problema ciorilor este una veche însă, ele fiind protejate prin lege în România. Vânarea ciorilor se pedepseşte cu amendă sau chiar cu închisoare de la 3 luni la un an. În viitorul apropiat, autoritățile plănuiesc efectuarea unui studiu la nivelul întregului municipiu pentru a determina zonele cele mai afectate de ciori.
Orașul Cluj este al doilea oraș ca populație din țară. Orașul are 324.576 de locuitori, conform recensământului din 2011. Cu o istorie de peste două milenii, Clujul este supranumit Inima Transilvaniei sau Orașul comoară.