Până în urmă cu câțiva ani, când vorbeai de culturile de bananieri, nu aveai cum să te gândești că va fi posibil și în România. Dar, niciodată să nu spui niciodată. De câțiva ani încoace, fermierii români s-au reorientat, mai ales când vine vorba de astfel de fructe exotice, și au reușit să demareze afaceri importante prin plantarea de fructe exotice. O astfel de seră se află în România, și conform proprietarilor, lucrurile merg extrem de bine.
România este de mult timp un important producător de fructe în Europa, datorită micro climei și condițiilor de sol. În timpul perioadei comuniste, colectivizarea a însemnat începerea unei producții de fructe pe scară largă, care a avut un succes relativ și a dus la un export considerabil.
Livezile erau la fel de mari, iar cercetarea și dezvoltarea au primit, de asemenea, o atenție deosebită în acea perioadă. La apogeu, în 1975, România avea 425.000 de hectare de livezi, din care 360.000 de hectare erau livezi de producție.
După Revoluția din 1989, și după o perioadă de instabilitate, în 2014, guvenul de la acea vreme aloca un buget de 200 de milioane de euro în cadrul programului de dezvoltare rurală POP 2014-2020 pentru modernizarea pomiculturii. Din păcate, aceasta, pe lângă calitate, nu s-a potrivit întotdeauna cu clima și soiul.
Cu toate astea au existat fermieri locali care au decis să se reorienteze, și astfel s-a ajuns ca și în România, în condiții de seră să se dezvolte și culturi, care altfel nu ar fi putut rezista, tocmai datorită mediului climatic. Astfel au apărut, în anumite zone din țară, mici sere cu culturi de fructe exotice precum, smochinele, bananele, sau chiar culturil de portocale.
O astfel de seră a apărut întâmplător, după ce un fermier local cumpăra de la un magazin din Cluj-Napoca câteva ghivece artizanale cu tulpini de bananieri. Astăzi, clujeanu are o adevărată producție, cei doi bananieri din seră crescând la aproximativ 6 metri, și dând fructe gustoase.
Fără o pregătire specială, doar cu pasiunea pentru natură, clujeanul a reușit ceea ce părea aproape imposibil, conform celor de la publicația „Alba24”. În afară de cei doi bananieri, în seră omul nostru a mai cultivat smochini, lămâi, portocali, toți având roade.
Cei doi bananieri din sera fermierului au ciorchini cu fructe care cântăresc, fiecare, aproximativ 40 de kilograme. Deși pare ireal, iată că realitatea demonstrează altceva. Cu pasiune, puține cunoștințe și cu ceva mai multă muncă, se pot realiza lucruri, care altădată păreau imposibile.