Efectele poluării cu un pesticid periculos sunt incredibile. Acest aliment a otrăvit aproape toţi cetăţenii din două ţări, iar fructul este consumat în continuare în întreaga lume. Chiar şi de români.
Începând din anii ’70, timp de peste două decenii, culturile de banane din Guadalupe şi Martinica au fost stropite constant cu clordecon, un pesticid care s-a dovedit extrem de periculos pentru organism. În ciuda faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a interzis folosirea acestui produs din 1979, în cele două insule din Caraibe, el a fost utilizat până în 1993.
Astfel, ceea ce trebuia să protejeze copacii de insecte, a contaminat pământul, apa şi a distrus sănătatea a sute de mii de oameni. Cercetătorii au explicat că, deşi au trecut 27 de ani, o mare parte din terenurile din Guadalupe şi Martinica nu mai pot fi folosite pentru agricultură. De asemenea, aproape toţi cetăţenii au produse chimice în sânge. Clordeconul afectează glandele endocrine, ceea ce duce la probleme hormonale precum cancer la prostată, nașteri premature, dar și la probleme de dezvoltare a creierului în cazul copiilor. Un studiu a demonstrat că aproximativ 10% dintre cazurile de cancer de prostată sunt cauzate de prezenţa pesticidului.
Ambroise Bertin, în vârstă de 70 de ani, este unul dintre muncitorii care a lucrat zeci de ani pe plantaţiile de bananieri. Acesta povesteşte că nimeni nu i-a avertizat de pericolul la care se expuneau. Acum, suferă de cancer la prostată, are probleme cu tiroida, dar şi alte afecţiuni.
“Nu ni s-a spus niciodată că este periculoasă. Oamenii lucrau pentru că aveau nevoie de bani. Nu aveam informații despre ea, dacă este bună sau rea. Din această cauză sunt atât de multe persoane otrăvite. Ne spuneau doar să nu bem sau să mâncam ceva în timp ce folosim pesticidul”, a declarat Ambroise, conform BBC.
Valy Edmond-Mariette este o altă victimă a nepăsării autorităţilor care nu au făcut nimic pentru muncitori. Acesta s-a îmbolnăvit la doar 25 de ani.
“Îngrijorarea cu privire la efectele clordeconului poate fi epuizantă. Dar, în cele din urmă, nu poți controla totul. Trebuie să recunoști că ai fost otrăvit, așa că trebuie să te descurci cu asta. Unora li se spunea să poarte mască sau mănuşi, dar nimeni nu o făcea”, a povestit bărbatul.
Contaminarea cu clordecon afectează solul şi râurile timp de secole întregi. Din fericire, studiile nu au arătat date concludente care să dovedească că bananele sunt şi ele afectate de prezenţa acestui pesticid. În urmă cu doar doi ani, cea mai mare rată a celor cu cancer de prostată era chiar în Antilele franceze.