Agricultura românească se află la răscruce. Din grânarul Europei, țara noastră ar putea deveni un veritabil producător de fructe exotice. Specialiștii consideră că seceta și canicula din ultimii ani au dăunat culturilor tradinționale pe care le producea România, iar în acest moment se găsește sol fertil pentru recolte de kiwi, curmale, rodii, și chiar banane.
În ultimii ani în România, seceta și canicula au distrus producția de cereale. Hectare întregi de culturi s-au uscat înainte de vreme. Acest lucru este confirmat și de agricultori.
”Ne așteptam măcar, dacă am pierdut grâu, să facem porumb. Păcat că s-a dus și ăsta. Anul ăsta s-a dus tot. S-au dus și animalele.”, a precizat fermierul Iulian Răducanu, potrivit Digi 24.
În contextul situației dezastruoase în care ne aflăm, ministrul Agriculturii a făcut inventarul producției cu o lună înainte de terminarea sezonului de recoltare.
„Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea. La grâu pentru că este suprafața cea mai mare. Peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu, producția medie la hectar s-a diminuat cu 40%.”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.
Potrivit specialiștilor sunt și alte culturi care au avut de suferit. Anul acesta se estimează o scădere a producției de rapiță cu 20% față de anul trecut, iar în ceea ce privește orzul, se preconizează o scădere la aproape jumătate față de anul 2019.
Schimbările climatice duc la o diminuare considerabilă a cantității de produse agricole tradiționale, însă pot favoriza apariția unor culturi exotice, cum ar fi cele de kiwi, banane, curmale și rodii. Astfel de culturi se întind deja pe hectare întregi chiar în nordul Capitalei, în campusul experimental al Facultății de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
„După părerea mea, tot ce înseamnă sudul țării, Dobrogea, sudul țării și vestul, partea de vest a țării, adică în bazinele tradiționale pentru cultura piersicului și caisului. Poate să fie cultivat acolo (kiwi – n.r.) fără niciun fel de probleme”, a declarat Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, potrivit aceleiași surse.
Există și un al alt soi de kiwi care poate fi cultivat la noi, o specie mai rezistentă la ger.
„Acesta este primul soi românesc de kiwi fără perișor. Este o plantă mult mai rezistentă la ger, poate să fie cultivată în zona de cultură a prunului”.
Curmalele și bananele nordului sunt alte două tipuri de fructe care pot fi cultivate cu succes la noi. Și pentru că nu există dăunători, producția de fructe poate apărea de la un an la altul.
„Avem nevoie de fermieri care să aibă puțin curaj de întreprinzători care să își dorească să investească în niște culturi de nișă, dar care sunt perfect adaptate condițiilor din România”.