Care este orașul din România care majorează impozitele de anul viitor. Astfel, proiectul de hotărâre în ce privește stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor şi taxelor locale şi alte taxe asimilate se află în dezbatere publică. Ce majorări se anunţă.
Este vorba despre Focșani. Astfel, Primăria Municipiului Focșani a publicat în dezbatere proiectul de hotărâre în ce privește stabilirea nivelurilor pentru impozabile, impozitelor şi taxelor locale şi alte taxe asimilate acestora, dar şi amenzilor aplicabile în anul fiscal 2022.
Conform proiectului, pentru anul următor, impozitele şi taxele locale stabilite în sumă fixă, dar și cele stabilite în cota procentuală se menţin în limitele prevăzute de Codul Fiscal. Iar pentru taxele ce constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, este obligatorie indexarea cu rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, adică din 2020.
Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au spus că inflaţia a fost de 2,6%, iar din această cauză, focşănenii vor plăti impozite un pic mai mari. Primăria mai propune, de asemenea, și o serie de taxe mai mari, mai ales în zona care ţine de urbanism.
Prin urmare, taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de către comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, de către primari ori de structurile de specialitate din cadrul Consiliului Local o să crească de la 17 lei la 50 de lei. În plus, de la 543 de lei la 700 de lei creşte şi taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire în regim de urgenţă, în termen de 7 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, pentru locuinţe, anexe ale exploataţiilor agricole şi spaţii comerciale până în 100 mp, lucrări de amenajare, consolidări, extinderi, la care se mai adaugă și contravaloarea taxei pentru eliberarea autorizaţiei de construire.
Și timișorenii plătesc, de anul viitor, impozite mai mari, iar acestea vor fi pentru „servicii de calitate”. Astfel, se mărește impozitul pe clădirile rezidențiale, dar și cel pentru clădirile nerezidențiale.
Mai exact, impozitul pe locuință o să crească cu 20%, iar persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale, adică imobile utilizate pentru activități economice, o să plătească un impozit de trei ori mai mare, prin aplicarea cotei de 1,95, crescută de la 0,6 cât era anul acesta. Astfel, se ajunge la o egalitate între persoanele fizice și cele juridice care folosesc imobilele în alt scop decât cel de locuit.