Când vine vorba despre impozitele locale, trebuie să iei în vedere orice construcție plasată pe terenurile deținute. În primul rând, va fi necesară luarea în considerare a situației reale, nu a celei din hârtii. Codul Fiscal poate avea multiple definiții ale construcțiilor care se încadrează la categoria clădiri.
Potrivit Codului Fiscal, „orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite, inclusiv construcţiile reprezentând turnurile de susţinere a turbinelor eoliene şi fundaţiile acestora”.
Așa că poți plăti impozit și pe o construcție cu pereți și acoperiș care stă mai mult de an pe terenul unei companii. Sau chiar pe un container în care sunt depozitate diverse lucruri. Dacă un astfel de container stă mai mult de un an după finalizarea lucrărilor de șantier pe teren, acesta este supus impozitelor.
În definiția de clădire din Codul Fiscal intră și bazinele de apă sau cabinele de pază, sau chiar o cușcă de câine sau un șopron, co condiția să aibă trei pereți și un acoperiș.
„Dacă are doi, trei pereţi şi un acoperiş, cel mai probabil primăria va considera acea construcţie o clădire. Din păcate, modul de interpretare a acestor accepţiuni nu este omogen la nivel naţional. Într-o parte a ţării un fel de clădire nu este considerat de o primărie subiect de impozit, în timp ce, în altă parte a ţării, altă primărie consideră construcţia respectivă putând fi supusă impozitului”, a explicat Adrian Popa-Bochiş, pentru avocat.net.
Cu toate acestea, un garaj realizat din stâlpi și acoperiș, fără pereți, nu poate fi încadrat ca o clădire. De asemenea, toaletele ecologice care nu rămân fixe pe teren pe o perioadă mai mare de un an sunt și ele scutite de la plata impozitului.