26 ian. 2023 | 19:01

Orașul din România care are cea mai ieftină gigacalorie. În alte localități se plătește și de 3 ori mai mult

Social
Orașul din România care are cea mai ieftină gigacalorie. În alte localități se plătește și de 3 ori mai mult
Orașul încălzit prin sisteme geotermale

Încă din 2017 se demarau mai multe proiecte și studii de prefezabilitate privind sistemele de încălzire geotermală de cartier în ceea ce putem numi azi orașul din România care are cea mai ieftină gigacalorie. Ulterior, investițiile masive în sistemul de termoficare din oraș au dus la rezultate importante și la diminuarea cheltuielilor suportate de cetățeni. Datele arată un raport cheltuieli -beneficii extrem de încurajator, în condițiile în care în alte localități se plătește și de 3 ori mai mult.

Orașul încălzit prin sisteme geotermale

În 2017 administrația locală demara, împreună cu Autoritatea Națională pentru Energie din Islanda, un proiect de schimbare a sistemului de încălzire a orașului. Proiectul, după ce s-au stabilit studiile de prefezabilitate, avea să fie implementat în colaborare cu Primăria Oradea și Termoficare, compania locală de termoficare municipală.

Energia geotermală se bazează pe exploatarea rezervei interne de căldură a pământului. În prezent, în România există doar o utilizare limitată a energiei geotermale în sistemele de încălzire urbană și în aplicațiile balneare. Gazele naturale și cărbunele sunt principalele surse de încălzire urbană.

Mari părți din România sunt potrivite pentru încălzirea centralizată geotermală, cu rețele de încălzire centralizată existente dezvoltate, asta ducând la cea mai ieftină gigacalorie, dar numai dacă se dorește. Multe dintre sistemele de încălzire urbană existente pot funcționa cu energie geotermală regenerabilă și fără emisii, așa cum este cazul acestui proiect din Oradea.

Energia geotermală ar putea genera la nivel local o mare parte din necesarul de energie, eliminând în același timp considerabil dependența de aprovizionarea cu gaze naturale din străinătate și presiunile economice asociate combustibililor fosili, iar principalele beneficii ale încălzirii geotermale sunt furnizarea de energie de bază locală și de energie regenerabilă flexibilă, diversificarea mixului energetic și protecția împotriva prețurilor volatile și în creștere ale combustibililor fosili.

Utilizarea resurselor geotermale poate oferi oportunități de dezvoltare economică pentru România, în același timp cu reducerea emisiilor de CO2. În acest context, România a stabilit obiective naționale de reducere a emisiilor de CO2 cu 19% și de creștere a utilizării surselor regenerabile de energie la 24% până în 2020 din consumul total de energie, dar neatinse din păcate.

Dependența României de resursele energetice bazate pe combustibili fosili cu emisii mari de dioxid de carbon este ridicată și sunt necesare măsuri drastice pentru a atinge obiectivele stabilite. Punerea în aplicare a proiectului de încălzire geotermală de la Oradea a fost un pas important în direcția corectă.

Oradea, orașul din România care are cea mai ieftină gigacalorie

Ca urmare a acestui proiect s-au făcut investiții masive în sistemele de termoficare ale orașului, dar și în infrastructura de furnizare a agentului termic, asta însemnând de fapt o scădere a prețului gigacaloriei pentru cei care locuiesc în Oradea. În acest context, acum orădenii plătesc aproximativ 340 de lei pe gigacalorie, iar restul este subvenționat din sumele de la buget, adica undeva la 15%, din valoarea totală a gigacaloriei, și anume 441 lei, lucru de altfel enunțat și de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă:

„La Oradea o gigacalorie costă 441 de lei, iar statul acoperă 15% din valoarea acesteia. Adică are 38 de lei subvenție și 373 de lei suportați de cetățean. Și tot acest oraș are cele mai mari șanse ca pe viitor să aibă cel mai mic preț la gigacalorie.

Iar la polul opus se află Bacăul unde gigacaloria este de 1.133 lei, iar subvenția este de 83%. Adică cetățenii plătesc doar 191 de lei iar statul 942 de lei”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

În contextul actual, al crizei în care ne aflăm, genul acesta de resurse pot face diferența în buzunarul fiecăruia dintre noi, asta dacă autoritățile locale sunt dispuse să facă aceste investiții.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor prezidențiale
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Cresc amenzile pentru acest tip de greșeală. Soferii indisciplinați, arși la buzunar
EVZ.ro
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și în filme
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
LOVITURĂ dură pentru ROMÂNI! GUVRNUL RENUNȚĂ la PLAFONARA ENERGIEI
Mediaflux
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro