Temperaturile au început să scadă, iar iarna pare că se pregătește să își intre în drepturi, o realitate la care locuitorii din Europa se gândesc cu groază, în contextul scumpirilor uriașe din ultimele luni. O problemă pe care unii conaționali, însă, nu o au! Află care este orașul din România cu cele mai mici facturi la încălzire, în condițiile în care oamenii au temperaturi confortabile în locuințe. Soluția incredibilă găsită.
Gândul că vom fi nevoiți în curând să dăm drumul la centrale și calorifere dă fiori românilor și locuitorilor din cele mai multe țări europene în contextul creșterii uriașe a prețurilor din ultimele luni ce anunță, de fapt, o iarnă extrem de dificilă din punct de vedere financiar.
Însă cei care locuiesc în orașul din România cu cele mai mici facturi la încălzire nu au astfel de gânduri negre. Oamenii de aici știu că nu vor tremura de frig în propriile locuințe și nici nu vor scoate din buzunar sume mari pentru a-și achita consumul lunar.
Vorbim despre Beiuș, din județul Bihor. Locuitorii acestui oraș își încălzesc casele folosind un sistem cu apă geotermală, în care s-au investit, până în prezent, peste zece milioane de euro.
Primarul localității a declarat că au cel mai mic preț la gigacalorie și că sistemul revoluționar deservește mai bine de 70% in populația din Beiuș, oamenii plătind în jur de patru lei pe metru cub de apă geotermală.
„Avem cel mai scăzut preț la gigacalorie, peste 70% din populație este încălzită cu apă geotermală. La o locuință, la o casă, prețul este de aproximativ patru lei pe metru cub de apă geotermală, ca să poată încălzi, apa care intră în sistemul de încălzire”, a spus primarul din Beiuş.
De mai bine de cinci ani, în Beiuș nu s-a modificat prețul gigacaloriei. Potrivit autorităților, acesta nu se va schimba nici în viitorul apropiat. Astfel, pentru un apartament cu trei camere, o familie achită pentru încălzire 100 de lei pe lună.
Primăria intenționează să depună un nou proiect de investiție pentru un alt foraj, putându-se asigura, astfel, încălzirea cu apă termală şi pentru ceilalți locuitori.