05 nov. 2022 | 17:59

Comoara din adâncurile României de care puţini mai au habar. Poate salva românii în aceste vremuri grele

Social
Comoara din adâncurile României de care puţini mai au habar. Poate salva românii în aceste vremuri grele
Pe ce comoara sta Romania

S-a aflat care este comoara din adâncurile României de care puţini mai au habar. Este atât de mare încât poate salva românii în aceste vremuri grele. Despre ce este vorba, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.

Comoara din adâncurile României care i-ar putea scăpa pe români de facturile uriașe. Despre ce este vorba

Românii au un proverb care spune că „până nu dai cu capul de pragul de sus, nu-l vezi pe cel de jos”. A trebuit ca să se scumpească gazul și curentul electric pentru ca românii să realizeze că stau pe o adevărată comoară, respectiv apa geotermală.

Acum, administrațiile locale ar putea fi acelea care ar putea scăpa românii de facturile uriașe, exploatând această comoară.

În vestul României s-a început exploatarea apei geotermale

Deja, în vestul țării, câțiva primari au dezvoltat proiecte pentru a scoate apa fierbinte din pământ. Astfel, se încălzesc instituții publice, dar și casele unor români.

Sunt zone în România unde deja astfel de sisteme funcționează, iar edilii doresc să se extindă.

Apa geotermală aduce costuri mai mici cu 80% decât cele normale

Comuna Șandra, Timiș, stă pe o pungă de apă geotermală. Aceasta este situată la 1.400 de metri adâncime. Săpăturile au fost terminate, iar acum urmează montarea țevilor care va aduce apa din sol la suprafață. Prima dată va fi folosită pentru încălzirea instituțiilor publice.

Primăria Șandra plătește anual 450.000 de lei încălzirea instituțiilor publice, iar la sfârșitul anului viitor, când va fi gata proiectul cu apa fierbinte din pământ, costurile vor fi mai mici cu 80%. Investița se ridică la aproximativ 5 milioane de euro.

Încă două comune din Timiș apelează la apa fierbinte din pământ

De asemenea, la sfârșitul anului 2023, și instituțiile publice din comuna Dudeștii Vechi se vor încălzi cu apă geotermală. Primăria Dudeștii Vechi a obținut o finanțare de șase milioane de euro pentru asta, iar lucrările încep în decembrie.

Și comuna Gottlob are planuri să se folosească de apa geotermală ca să încălzească locuințele, scrie stirileprotv.ro. Când sistemul va fi pus în funcțiune, localnicii din Gottlob vor plăti doar curentul electric pe care îl consumă centrala. Primăria speră să obțină finanțarea până la finalul acestui an.

Comuna Lovrin folosește demult izvoarele geotermale

În schimb, în comuna Lovrin, tot din Timiș, izvoarele sunt folosite de foarte mult timp. Apa fierbinte încălzește circa 100 de apartamente. Proiectele începute în toată țara sunt finanțate din bani europeni nerambursabili.

Primăriile localităților care accesează aceste fonduri plătesc doar 2% din valoarea totală a proiectelor.

Apă termală se găsește și în Capitală

Întreg vestul României stă pe o pătură imensă de izvoare geotermale, începând cu Maramureș și până în Timiș, iar la momentul actual nu este folosit nici jumătate din acest potențial.

Nu în ultimul rând, un zăcământ important se află și în zona Bucureștiului, unde apa geotermală se întinde pe o suprafață de 300 de kilometri pătrați.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Capital.ro
Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani. Calculul raportat la speranța de viață din țara noastră
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Tradiții de Paște. La masă, prima dată trebuie să se mănânce ou
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro