Seceta din august și de la începutul lunii septembrie au avut un impact negativ asupra culturilor de pășuni, lucru care reiese și din ultima raportare a Comisiei Europene. Proviziile făcute pe iarnă sunt deja consumate, iar fermierii nu mai au ce să-și hrănească animalele.
Putem lua ca și exemplu un fermier din județul Arad, care are aproximativ 2.000 de oi și 200 de hectare de pășune. Omul se teme că, din cauza secetei, nu are ce să le dea de mâncare animalelor. Acesta avea 4.000 de baloți de furaje pentru sezonul rece, însă a fost nevoit să le folosească încă din această perioadă.
”Am avut un an cumplit. 50% e pierdere, vă dați seama. Animalul dacă nu mănâncă verdeață nu poate să producă un kilogram de lapte sau 500 de grame sau cât produce o oaie”, spune fermierul Dumitru Stanca.
Din păcate, aceste pierderi se vor regăsi și în prețuri. Odată cu scăderea producției de lapte, produsele naturale făcute din lapte s-au putea scumpi semnificativ. De asemenea, specialiștii susțin că, cel mai probabil, culturile de orz și de grâu de toamnă vor fi semănate târziu anul acesta, din cauza lipsei de apă din sol.
”Suntem într-un deficit foarte puternic care vine de pe perioada verii. Practic, aproape jumătate din țară este la nivelul deficitului de umiditate sub formă de secetă, secetă care pune în pericol semănatul și răsăritul culturilor care au reușit să fie semănate în anumite regiuni ale țării. Este foarte important ca în perioada următoare plantele să beneficieze macar de un aport minim de 5-10 litri pe metru pătrat ca să iasă la suprafață viitoarele plante”, potrivit șefului departament agrometeorologie, Daniel Alexandru.
Mai multe regiuni din sud și sud-estul Europei se confruntă cu secetă. Țări precum Italia, România, Ungaria, Grecia, Bulgaria și sudul Turciei. De cele mai multe ori, seceta este însoțită de temperaturi ridicate, având un impact negativ asupra culturilor de vară.
Potrivit Comisiei Europene, țara noastră se află în categoria statelor cu risc. Mai mult de atât, Comisia atrage atenția și asupra condițiilor în care se află pășunile din Italia, Ungaria, Bulgaria și sudul României. Acestea au avut o productivitate sub medie.
„În Italia, Bulgaria, sudul României și Ungaria, pajiștile sunt afectate în special de deficitul de precipitații sau de secetă, iar efectele negative sunt exacerbate de temperaturile ridicate.( …) Începutul cald și secetos al lunii august în sudul și sud-estul României a fost întrerupt de episoade de precipitații slabe în a doua jumătate a lunii. Cu toate acestea, condițiile de secetă din aceste regiuni continuă să limiteze creșterea culturilor de vară. Perspectivele privind randamentul porumbului boabe au fost revizuite în scădere”, menționează specialiștii europeni.