30 aug. 2024 | 13:05

Orașul abandonat care acum a devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea. Povestea lui îi fascinează

Diverse
Orașul abandonat care acum a devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea. Povestea lui îi fascinează
un loc plin de istorie, dar și de drama dezrădăcinării

De-a lungul istoriei ni s-a demonstrat că anumite zone ale lumii, pe cât de pline de istorie sunt, pe-atât de rapid au dispărut în negura timpului. Unele dintre ele au devenit abandonate, sau locuri unde nu a locuit nimeni niciodată, așa cum sunt orașele fantomă chienezești. Dar, mai aproape de noi, există orașul abandonat care acum a devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea, iar povestea lui îi fascinează.

Kayakoy, orașul abandonat din sud-vestul Turciei

Pentru turistul amator de istorii picante, poate ar fi cazul să viziteze sud-vestul Turciei. Aici, pe lângă multele vestigii istorice și populara destinație turistică Hisaronu, se regăsește și Kayakoy, orașul abandonat din sud-vestul Turciei din 1923.

Odată ajuns aici vei descoperi sute de case din piatră care se deteriorează încet, în timp ce povestea lui îi fascinează pe turiștii care ajung aici, fie voi, fie chiar din întâmplare.

Orașul abandonat care acum a devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea. Povestea lui îi fascinează

Astăzi, Kayakoy a devenit orașul abandonat care acum a devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea.

Orașul decăzut este situat în secțiunea de nord-vest a parcului natural Oludeniz, într-o locație frumoasă, înconjurată de natură liniștită. Puteți ajunge la Kayakoy cu mașina după ce urmați drumurile prin Fethiye și Hisaronu.

A devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea

Alternativ, puteți lua un microbuz care pleacă din Hisaronu pentru a vă duce la poalele dealului până aproape de Kayakoy.

La intrarea în orașul fantomă Kayakoy există un mic chioșc de bilete, unde plătiți o taxă minimă înainte. În timpul verii, acest sit istoric este deschis în fiecare zi a săptămânii, de la 9:00 la 20:00.

Străzile singuratice și structurile pustii ale orașului fantomă abandonat Kayakoy oferă o fereastră misterioasă către viața comunităților altădată vibrante.

Orașul abandonat care acum a devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea. Povestea lui îi fascinează

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost atrași de spațiile goale, iar pe măsură ce pășiți prin oraș, veți experimenta fără îndoială această intrigă.

Kayakoy și povestea lui care îi fascinează pe turiști

Orașul fantomă abandonat Kayakoy, cunoscut anterior sub numele de Levissi, a fost locuit inițial de aproximativ 10.000 de persoane, inclusiv musulmani anatolieni și creștini ortodocși greci, într-un cartier vibrant și liniștit.

Datează din secolul al XIV-lea, și avea să fie abandonat cu forța după războiul greco-turc, când musulmanii și creștinii au fost schimbați între Grecia și Turcia pentru ca fiecare națiune să poată revendica o religie majoră în căutarea omogenității etnice și naționale.

Ca urmare, când cei peste 6.000 de creștini s-au retras brusc, lăsând în urmă doar casele și bisericile lor din piatră, Levissi a devenit Kayakoy.

Aproximativ 200.000 de greci și 300.000 de turci au fost dezrădăcinați din cauza schimbului, orchestrat de omul de știință norvegian Fridtjof Nansen, laureat al Premiului Nobel, însărcinat cu realizarea acestuia de către Liga Națiunilor.

În secolul al XIX-lea orașul abandonat era o comunitate prosperă

Kayakoy a fost un oraș înfloritor la începutul secolului al XIX-lea. Bisericile, întreprinderile, magazinele și școlile coexistau pașnic. Calitatea vieții era bună, iar comunitatea satului era înfloritoare.

Cu toate acestea, aspectul unic și cel mai semnificativ al istoriei sale este că grecii și turcii coexistau în oraș. În afara religiilor și a sistemelor educaționale respective, grecii și turcii interacționau între ei, împărtășind un obiectiv similar de a supraviețui fiecărei zile în parte.

Înfrângerea Imperiului Otoman în Primul Război Mondial și tentativa de colonizare greacă a regiunii Anatoliei au contribuit la declinul orașului Kayakoy. Musulmanii greci au fost alungați din Turcia, în timp ce creștinii greci au fost obligați să călătorească spre portul Fethiye pentru deportare.

Majoritatea turcilor relocalizați nu doreau să rămână în Kayakoy. Când a avut loc cutremurul, cei care se aflau deja acolo au plecat. Argumentul este că mai multe evenimente istorice au obligat oamenii să își dezrădăcineze copiii și să lase în urmă prieteni, vecini și casele lor.

Un final dramatic pentru orașul abandonat care acum a devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea

După semnarea Tratatului de schimb de populație turco-greacă, vieți întregi au suferit o schimbare permanentă, iar orașul a fost uitat și lăsat să devină orașul abandonat. Ulterior, lucrurile aveau să devină interesante pentru turiștii din toate colțurile lumii, după ce au aflat povestea acestuia.

Astfel s-a ajuns la acest mod de a pomova istoria locului și a celor care au locuit aici, devenind un sit arheologic vizitat de turiști contra unor sume de bani. Ba mai mult, aici s-au filmat pelicule importante. Asta s-a întâmplat după ce Ministerul turc al Culturii i-a acordat orașulu Kayakoy statutul de muzeu, iar UNESCO l-a desemnat „Satul global al prieteniei și păcii”.

Orașul abandonat care acum a devenit un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lumea. Povestea lui îi fascinează

Spre exemplu, Russell Crowe a filmat ultimele scene din filmul „The Water Diviner”, în care a jucat alături de Cem Yilmaz și Yilmaz Erdogan. Filmările au început în fața bisericii istorice din Kayakoy.

Filmul spune povestea unui bărbat care a fugit din Turcia pentru a-și urmări copiii dispăruți după ce i-a pierdut în bătălia de la Anakkale. Localnicii au participat ca figuranți în acest film, și chiar și animalele de aici luând parte la filmări, caii din grajdurile din apropiere apărând cu trăsurile în mai multe scene.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Armata obligatorie, reintrodusă din 2025. Prima încorporare, în vară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Doliu în România. Un mare nume ne-a părăsit. A fost răpus de o boală cruntă. Nu va fi niciodată uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro