20 feb. 2024 | 13:53

Orașele din Europa cu cele mai mici chirii. Unde se află Bucureștiul în top

Info Imobiliare
Orașele din Europa cu cele mai mici chirii. Unde se află Bucureștiul în top
Industria imobiliară se află la o răscruce delicată

Când vine vorba de chirii, ca urmare a scumpirilor în lanț, în mai toată Europa s-au mărit. Cu toate astea, încă mai putem vorbi despre orașele din Europa cu cele mai mici chirii. Citește mai deaprte și află unde se află Bucureștiul în acest top.

Orașele din Europa cu cele mai mici chirii

Piața imobiliară europeană este în mare parte determinată de urbanizare și de o cerere tot mai mare de spații rezidențiale și comerciale în orașe. Pe măsură ce tot mai mulți oameni se mută în zonele urbane pentru a găsi un loc de muncă, cererea de locuințe, spații de birouri și spații comerciale cu amănuntul este în creștere.

Vezi și: Cât a ajuns să coste un apartament în Popești Leordeni. Preţurile aproape s-au dublat

Cu toate acestea, experții consideră că industria imobiliară se află la o răscruce delicată, deoarece creșterea ratelor dobânzilor, legată de inflația în creștere, împinge Europa spre o recesiune. În plus, conflictul din Ucraina a creat un impact profund în întreaga regiune. Fiecare sector, inclusiv cel imobiliar, se luptă acum cu consecințele economice și politice care vor modela peisajul în următorii ani.

Potrivit Deloitte Property Index 2023, Dublin și Oslo au ocupat primele locuri în topul orașelor cu cele mai scumpe chirii. La celălalt capăt al spectrului, două orașe din Europa de Est au fost recunoscute pentru că oferă cele mai ieftine chirii. Indicele a mai relevat că Slovacia s-a clasat pe primul loc în topul celor mai puțin accesibile dintre cele 21 de țări europene care au fost analizate în ceea ce privește proprietatea asupra locuințelor.

Vezi și: Cum alegi o casă care poate valora mai mulţi bani în timp. Cel mai important criteriu, conform experţilor

Cele mai ieftine 20 de orașe, și cele mai mici chirii

Slovacii ar avea nevoie de 14,1 salarii anuale brute, în medie, pentru a cumpăra o casă nouă. În comparație cu anul precedent, accesibilitatea proprietății unei locuințe a scăzut cu echivalentul a 1,4 salarii anuale brute. Puteți consulta și topul celor mai ieftine 20 de țări pentru a trăi în Europa aici.

20. Timișoara, România

Chirie lunară: 406 euro

Timișoara, cu o populație de 0,25 milioane de locuitori, are un cost mediu al vieții de 777 euro. Acest oraș este recunoscut pentru specializarea sa în inginerie ușoară, contribuind semnificativ la diverse industrii. Performanțele industriale ale Timișoarei includ, de asemenea, fabricarea de motoare electrice, textile, mașini agricole, produse chimice și materiale plastice.

19. Chișinău, Republica Moldova

Chirie lunară: 393 euro

Chișinău este capitala Moldovei și găzduiește o populație de 0,64 milioane de locuitori. Orașul are un cost mediu al vieții de 741 de euro.

18. Presov, Slovacia

Chirie lunară: 393 euro

Presov, cu o populație de aproximativ 83.000 de locuitori, are un cost mediu de trai estimat la 857 de euro. Acest oraș joacă un rol crucial atât ca nod feroviar, cât și ca nod rutier important.

17. Iași, România

Chirie lunară: 392 euro

Costul mediu de trai în Iași este de 716 euro. Principalele industrii ale orașului includ produse alimentare și băuturi, produse chimice, metalurgie și produse farmaceutice.

Orașele din Europa cu cele mai mici chirii. Unde se află Bucureștiul în top

16. Dnipro, Ucraina

Chirie lunară: 392 euro

Dnipro este în primul rând un oraș industrial, cu o imensă industrie a fierului și oțelului. Peisajul industrial al orașului se extinde la sectoare mari de inginerie, mașini industriale ușoare și producția de echipamente radio. Orașul are un cost mediu al vieții de 675 de euro.

Vezi și: Cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024. E din ce în ce mai greu să cumperi

15. Szeged, Ungaria

Chirie lunară: 383 euro

Szeged are un cost mediu de trai de 783 euro. Orașul se evidențiază ca o alegere economică, cu un cost al vieții de 4,68 ori mai ieftin decât cel din New York.

14. Minsk, Belarus

Chirie lunară: 379 euro

Minsk are o populație de 2 milioane de locuitori și un cost mediu al vieții de 643 de euro. Este capitala Belarusului și este cunoscută pentru producția de camioane și tractoare și pentru industriile conexe.

13. Ekaterinburg, Rusia

Chirie lunară: 375 euro

Ekaterinburg are un cost mediu de trai de 628 euro și un salariu mediu după impozitare de 645 euro. Orașul este unul dintre marile centre industriale ale Rusiei, în special pentru inginerie grea. Este de 6,06 ori mai ieftin să locuiești în Ekaterinburg decât în New York.

12. Novosibirsk, Rusia

Chirie lunară: 371 euro

Costul mediu al vieții în Novosibirsk se ridică la 608 dolari, în timp ce salariul mediu după impozitare este de 476 de euro. Este principalul oraș din vestul Siberiei și este bine dezvoltat datorită apropierii sale de bazinul carbonifer Kuznetsk. Orașul este un important centru de producție industrială, sectoarele dominante fiind ingineria, metalurgia neferoasă și prelucrarea alimentelor. Este de 6,3 ori mai ieftin să locuiești în Novosibirsk decât în New York.

11. Kazan, Rusia

Chirie lunară: 364 euro

Kazan are un cost mediu al vieții de 554 euro și un salariu mediu după impozitare de 479 euro. Principalele industrii din oraș includ rafinării, inginerie de precizie și produse chimice. Orașul se află pe poziția a șaisprezecea în lista noastră de 25 de orașe europene cu cele mai accesibile chirii lunare.

10. Pristina, Kosovo

Chirie lunară: 360 de euro

Pristina, capitala Kosovo, se remarcă prin importanța sa economică și prin rolul său de nod de transport. Cu un cost mediu al vieții de 554 de euro și un salariu mediu după impozitare de 479 de dolari, Pristina oferă locuitorilor un mediu economic.

Vezi și: Oraşul din România în care un apartament costă doar 20.000 de lei. Ce primeşti de 4.000 de euro

9. Burgas, Bulgaria

Chirie lunară: 358 euro

Burgas oferă un cost mediu al vieții de 681 de dolari și un salariu mediu după impozitare de 733 de euro. Acest oraș de coastă este caracterizat de industrii diverse, inclusiv prelucrarea făinii, a zahărului și a peștelui, precum și de inginerie și rafinarea petrolului.

8. Plovdiv, Bulgaria

Chirie lunară: 344 euro

Plovdiv este al doilea oraș ca mărime din Bulgaria. Orașul are un cost mediu al vieții de 706 euro. Principalele sectoare din Plovdiv se învârt în jurul producției de metale neferoase, piese de mașini, textile, covoare și îngrășăminte.

7. Krasnodar, Rusia

Chirie lunară: 342 euro

Krasnodar are un cost mediu de trai de 525 euro și un salariu mediu după impozitare de 493 euro. Orașul este în principal o regiune agricolă care produce cereale și floarea-soarelui, tutun și sfeclă de zahăr. În regiune se extrag, de asemenea, petrol și gaze naturale. Este de 7,69 ori mai ieftin să locuiești în Krasnodar decât în New York.

6. Skopje, Macedonia de Nord

Chirie lunară: 329 euro

Skopje este capitala Macedoniei de Nord. Orașul are un cost mediu al vieții de 713 euro. Skopje este un centru industrial cu industrii variate, de la produse electrice la cărămizi și ceramică, prelucrarea pieilor, prelucrarea lemnului, oțelării, produse chimice și ciment.

5. Nis, Serbia

Chirie lunară: 327 euro

Nis are un cost mediu al vieții de 683 de euro și un salariu mediu după impozitare de 612 dolari. Principalele industrii ale orașului includ ingineria mecanică, produsele din tutun și electronica. Este de 5,43 ori mai ieftin să locuiești în Nis decât în New York.

4. Vlore, Albania

Chirie lunară: 320 de euro

Costul mediu de trai în oraș este de 657 de euro, cu un salariu mediu după impozitare de 429 de dolari. Este de 5,83 ori mai ieftin să locuiești în Sarajevo decât în New York. Vlore are o industrie activă a pescuitului și a conservelor.

3. Sarajevo, Bosnia și Herțegovina

Chirie lunară: 315 euro

Sarajevo și-a asigurat poziția a opta pe lista noastră a orașelor europene cu cele mai mici chirii. Orașul este capitala Bosniei și Herțegovinei și are un cost mediu al vieții aici de 739 de euro.

2. Banja Luka, Bosnia și Herțegovina

Chirie lunară: 299 euro

Orașul este centrul administrativ al Republicii Srpska. Banja Luka are un cost mediu al vieții de 737 de euro și oferă un salariu mediu după impozitare de 634 de euro.

1. Nijni Novgorod, Rusia

Chirie lunară: 286 de euro

Cu o populație de 1,25 milioane de locuitori, Nijni Novgorod este un oraș proeminent al Rusiei, cunoscut pentru performanțele sale economice.  Costul mediu de trai în Nijni Novgorod este de 623 de euro, completat de un salariu mediu după impozitare de 484 de euro.

Unde se află Bucureștiul în top

Din păcate, Capitala ocupă un loc codaș, fiind astfel unul din orașe scumpe ale Europei, când vine vorba de chirii, fiind devansat de Sarajevo, Nicosia, Varșovia sau Riga. Conform datelor statistice, Bucureștiul are un cost de 580 de euro pentru chiria unei garsoniere, la un salariu de 1.000 de euro.

Vezi și: Oraşul din România în care o garsonieră costă cât un apartament mare în Bucureşti. Preţurile au luat-o razna

Pe de altă parte, Viena și Stockholm împart locul al treilea în topul cu cele mai mici chiriiși cele mai accesibile prețuri de închiriere.  În mod oarecum nesurprinzător, cele mai scumpe piețe pentru chirii se află în SUA, New York și San Francisco se află în fruntea listei, cu 3.325 de dolari și, respectiv, 2.987 de dolari, în ceea ce privește costurile lunare de închiriere, Londra ocupând locul al treilea, cu 2.208 dolari, urmată de Boston, Washington DC, Miami și Los Angeles.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Rezilierea contractelor de telefonie mobilă. Reguli noi, coșmarul de care scăpăm
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Pensiile pe decembrie. Decizie la Ministerul Muncii: Era insuficient
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
750 de LEI GRATIS de la STAT! CERERILE se depun până pe 31 DECEMBRIE
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro