06 feb. 2024 | 13:55

Cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024. E din ce în ce mai greu să cumperi

Economic
Cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024. E din ce în ce mai greu să cumperi
investițiille în construcția de apartamente în 2023, a ajuns la 181 de milioane de euro în trimestrul 1

NIcio afacere, indiferent despre ce este vorba, nu ar trebui să fie în pierdere. Iar ca asta să nu se întâmple, este normal ca proprietarii afacerilor să-și protejeze investițiile. Una din măsuri este majorarea prețurilor, iar anul 2023 a adus majorări pe toate planurile, în lanț, inclusiv în zona imobiliarelor. Motivele sunt multe, dar efectele le vedem în acest an. Așadar, vorbim azi despre cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024.

Valoarea investițiilor în construcția de apartamente în 2023, in România

Anul trecut a adus o nouă criză economică și socială, și nu numai în România, ca urmare a stiuațiilor de conflict din Ucraina, și nu numai. La nivel european, majoritatea investițiilor în sectorul imobiliar a intrat, din nou, într-o adevăreată bulă economică care stă, gata să se spargă. Motivul principal a fost creșterea prețului la materialele de construcții, la nivel global.

Vezi aici: Istoria se repetă, băncile vor prăbuși imobiliarele. Ce se întâmplă acum, e alertă peste tot

Pe plan local România a adoptat noi măsuri fiscale care au dus la o creștere exponențială, principala măsură fiind scoaterea angajaților din construcții din zona de facilități fiscale, și obligativitatea plății contribuțiilor la stat. Deși, aparent, măsura nu ar fi trebuit să afecteze antreprenorii, costurile au crescut, ca urmare a acestei măsuri care a dus la majorarea salariilor, pentru a compensa aceste taxe plătite la stat.

Cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024. E din ce în ce mai greu să cumperi

Mulți antreprenori, și firme de construcții, s-au văzut nevoiți să-și protejeze investițiile, astfel că produsul final, adică locuința vândută către client a ajuns să coste mai mult decât în anul 2022. Per total, conform datelor statistice, alocarea investițiilor în construcția de apartamente în 2023, in România, a ajuns la 181 de milioane de euro în trimestrul 1 din 2023.

Citește și: Sfaturile unui expert în imobiliare. 7 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a veni iarna

Conform datelor, procentul este în scădere, 43% față de aceeași perioadă a anului 2022, din cauza creșterii costurilor de finanțare. În același timp, prețul mediu per proprietate a scăzut de la 24 milioane de euro la 11 milioane de euro, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

La început de 2024, e din ce în ce mai greu să cumperi

Trendul de creștere, din păcate, este unul inevitabil, mai ales în cotextul ratei inflației de la acesată oră, precum și din cauza creșterii prețurilor la materiile prime de construcții. De altfel, materialele de construcții aveau să devină din ce în ce mai scumpe, încă din 2021, când producătorii anunțau majorări și cu 300%.

Analiștii din piață spun că prețurile de achiziție, fie la apartamentele deja existente, fie la cele noi, vor crește în continuare în acest an, cu toate că „Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene.

Citește și: Merită să cumperi un apartament pentru chiria lunară?! Avantaje și dezavantaje în imobiliare

Prețurile pentru apartamente au crescut în ultimii 5 ani, iar în 2023 putem spune că ceea ce se putea cumpăra cu 30-40 de mii de euro, astăzi a ajuns undeva spre 70-80 de mii. Din punct de vedere procentual, la momentul ianuarie 2024 am putea vorbi de o creștere cu cel puțin 9%, față de aceeași perioadă a anului trecut, dacă ne referim la apartamentele vechi. În ceea ce privesc ansamblurile noi de locuințe, metrul pătrat a crescut în ianuarie 2024 cu cel puțin 10 procente.

Cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, în 2024

Conform Eurostat, prețurile locuințelor din România au crescut cu 29,1% în 5 ani. Așa ajungem la primele două luni ale acestui an, moment în care aflăm cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024.

Concret, dacă e să ne uităm la cât ar costa în acest moment un apartament, prețul ar fi undeva în jurul a 1.700 de euro pe metrul pătrat, fiind vorba de un preț mediu, la apartamentele noi, deci în creștere cu 10% față de anul trecut.

Află despre: Modificare majoră în sectorul imobiliar din București? Schimbarea ar putea afecta direct PIB-ul României

Dacă ne uităm la cele vechi, prețurile pentru apartamente variază undeva în jurul valorii de 1.732 de euro pe metrul pătrat, în creștere față de decembrie 2023, cu cel puțin 9 procente, iar valorile pot crește în continuare.

Cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024. E din ce în ce mai greu să cumperi

Un alt exemplu ar fi că, dacă în urmă cu 5 ani, un român reușea să cumpere cu puțin peste 600.000 de euro o vilă în București, acum ar valora în jur de 840.000 de euro.

Vezi și: Orașele din România cu cele mai mici chirii. Cât costă traiul aici comparativ cu București

În ultima vreme, prețurile pentru apartamente din România au crescut constant, într-un ritm lent, iar piața a arătat o tendință ascendentă treptată, cu valori imobiliare în creștere lentă, dar constantă.

PlaySport
WOW! Ea e “nora” Nadiei Comăneci! Cât de frumoasă e tânăra cu care se iubeşte fiul marii gimnaste a României
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Tinerii care l-au omorât pe şoferul român de TIR ar fi acționat cu premeditare. Ancheta a mai scos la iveală un caz șocant
EVZ.ro
Exclusiv: Ovidiu Lipan Tăndărică nu își mai bea cafeaua singur. În compania cui a fost surprins celebrul artist
Digisport.ro
Radu Drăgușin, peste 100 de minute pe teren cu Manchester City, campioana Angliei! Nota primită
Adevarul
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
BZI.ro
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic
Spynews.ro
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Impact.ro
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Stiri din Lume
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Parteneri
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”
Click.ro
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Digi24
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Divorț fulgerător în lumea fotbalului. Au rezistat doar câteva luni
EVZ.ro
Copaci care cresc repede. Ce să plantezi în curte ca să ai umbră în câțiva ani
Spynews
Reguli obligatorii pentru cei cu CONT la BANCĂ. S-a stabilit exact ce trebuie să faci neapărat
Capital.ro
Cea mai nouă peşteră din România, o destinație turistică spectaculoasă. Are sistem de iluminare și monitorizare
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro