NIcio afacere, indiferent despre ce este vorba, nu ar trebui să fie în pierdere. Iar ca asta să nu se întâmple, este normal ca proprietarii afacerilor să-și protejeze investițiile. Una din măsuri este majorarea prețurilor, iar anul 2023 a adus majorări pe toate planurile, în lanț, inclusiv în zona imobiliarelor. Motivele sunt multe, dar efectele le vedem în acest an. Așadar, vorbim azi despre cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024.
Anul trecut a adus o nouă criză economică și socială, și nu numai în România, ca urmare a stiuațiilor de conflict din Ucraina, și nu numai. La nivel european, majoritatea investițiilor în sectorul imobiliar a intrat, din nou, într-o adevăreată bulă economică care stă, gata să se spargă. Motivul principal a fost creșterea prețului la materialele de construcții, la nivel global.
Vezi aici: Istoria se repetă, băncile vor prăbuși imobiliarele. Ce se întâmplă acum, e alertă peste tot
Pe plan local România a adoptat noi măsuri fiscale care au dus la o creștere exponențială, principala măsură fiind scoaterea angajaților din construcții din zona de facilități fiscale, și obligativitatea plății contribuțiilor la stat. Deși, aparent, măsura nu ar fi trebuit să afecteze antreprenorii, costurile au crescut, ca urmare a acestei măsuri care a dus la majorarea salariilor, pentru a compensa aceste taxe plătite la stat.
Mulți antreprenori, și firme de construcții, s-au văzut nevoiți să-și protejeze investițiile, astfel că produsul final, adică locuința vândută către client a ajuns să coste mai mult decât în anul 2022. Per total, conform datelor statistice, alocarea investițiilor în construcția de apartamente în 2023, in România, a ajuns la 181 de milioane de euro în trimestrul 1 din 2023.
Citește și: Sfaturile unui expert în imobiliare. 7 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a veni iarna
Conform datelor, procentul este în scădere, 43% față de aceeași perioadă a anului 2022, din cauza creșterii costurilor de finanțare. În același timp, prețul mediu per proprietate a scăzut de la 24 milioane de euro la 11 milioane de euro, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.
Trendul de creștere, din păcate, este unul inevitabil, mai ales în cotextul ratei inflației de la acesată oră, precum și din cauza creșterii prețurilor la materiile prime de construcții. De altfel, materialele de construcții aveau să devină din ce în ce mai scumpe, încă din 2021, când producătorii anunțau majorări și cu 300%.
Analiștii din piață spun că prețurile de achiziție, fie la apartamentele deja existente, fie la cele noi, vor crește în continuare în acest an, cu toate că „Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene.”
Citește și: Merită să cumperi un apartament pentru chiria lunară?! Avantaje și dezavantaje în imobiliare
Prețurile pentru apartamente au crescut în ultimii 5 ani, iar în 2023 putem spune că ceea ce se putea cumpăra cu 30-40 de mii de euro, astăzi a ajuns undeva spre 70-80 de mii. Din punct de vedere procentual, la momentul ianuarie 2024 am putea vorbi de o creștere cu cel puțin 9%, față de aceeași perioadă a anului trecut, dacă ne referim la apartamentele vechi. În ceea ce privesc ansamblurile noi de locuințe, metrul pătrat a crescut în ianuarie 2024 cu cel puțin 10 procente.
Conform Eurostat, prețurile locuințelor din România au crescut cu 29,1% în 5 ani. Așa ajungem la primele două luni ale acestui an, moment în care aflăm cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024.
Concret, dacă e să ne uităm la cât ar costa în acest moment un apartament, prețul ar fi undeva în jurul a 1.700 de euro pe metrul pătrat, fiind vorba de un preț mediu, la apartamentele noi, deci în creștere cu 10% față de anul trecut.
Află despre: Modificare majoră în sectorul imobiliar din București? Schimbarea ar putea afecta direct PIB-ul României
Dacă ne uităm la cele vechi, prețurile pentru apartamente variază undeva în jurul valorii de 1.732 de euro pe metrul pătrat, în creștere față de decembrie 2023, cu cel puțin 9 procente, iar valorile pot crește în continuare.
Un alt exemplu ar fi că, dacă în urmă cu 5 ani, un român reușea să cumpere cu puțin peste 600.000 de euro o vilă în București, acum ar valora în jur de 840.000 de euro.
Vezi și: Orașele din România cu cele mai mici chirii. Cât costă traiul aici comparativ cu București
În ultima vreme, prețurile pentru apartamente din România au crescut constant, într-un ritm lent, iar piața a arătat o tendință ascendentă treptată, cu valori imobiliare în creștere lentă, dar constantă.