Costurile de pe piața imobiliară aproape s-au dublat la începutul anului 2024, spun specialiștii. Trendul poate fi resimțit mai ales în marile orașe din România sau în proximitatea lor. Cât a ajuns să fie prețul unui apartament în Popești Leordeni, potrivit celor mai recente informații.
Ultimii ani au fost marcați de creșteri semnificative ale cerințelor financiare pe piața imobiliară. Trendul se menține și la începutul lui 2024, potrivit specialiștilor în domeniu. Un studiu realizat de Imobiliare.ro și firma de cercetare de piață Unlock Market Research oferă o nouă perspectivă în acest sens.
Și cumpărătorii sunt de părere că prețurile vor continua să crească în domeniul imobiliar, arată studiul citat. Aproape jumătate dintre subiecții intervievați susțin această teorie. 47% dintre cumpărători estimează că se vor raporta creșteri de costuri în acest sens.
Te-ar putea interesa și: Lovitură pentru piața imobiliară din România. Prețurile la apartamente, mărite la maximum de la 1 ianuarie 2024: de ce vin scumpirile
Cei mai mulți români sunt de părere că domeniul imobiliar va înregistra creșteri de prețuri situate între 10 și 20%. 13% dintre subiecții intervievați în cadrul studiului realizat de Imobiliare.ro și firma de cercetare de piață Unlock Market Research spun că majorările de prețuri vor depăși 20%.
Alți 30% dintre respondenții studiului susțin că prețurile pe piața imobiliară vor crește, pe parcursul anului 2024, cu mai puțin de 10%, fără a depăși acest prag. Proprietățile listate la vânzare în România, mai ales în marile orașe, confirmă teoriile, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Te-ar putea interesa și: Cât costă un apartament în București în 2024 în stadiu de proiect. Dezvoltatorii oferă și reduceri de 10%
Informațiile publice de pe platformele imobiliare arată că un apartament în Popești Leordeni, în proximitatea Bucureștiului, cu trei camere costă 120.000 de euro. La demisolul imobilului, spațiul s-a vândut cu suma de 105.000 de euro.
Un apartament cu două camere în aceeași zonă, Popești Leordeni, costă 65.000 de euro. Imobilele aici s-au construit, potrivit informațiilor publice, în anul 2013. La vremea respectivă, un apartament cu două camere costa în jur de 65.000 de euro. În timp, costurile s-au dublat.
Trendul se va menține în continuare, spun specialiștii. Prognozele recente arată că sumele de bani cu care se vând imobile în zona amintită vor crește constant. Situația va degenera din acest punct de vedere dacă economia se va confrunta cu o criză mai profundă.