30 sept. 2023 | 13:05

Ora de iarnă 2023. Alimentele pe care să le consumi mai rar, ce consecințe au asupra noastră

News
Ora de iarnă 2023. Alimentele pe care să le consumi mai rar, ce consecințe au asupra noastră
Ce alimente sa nu consumi cand se trece la ora de iarna

Ora de iarnă 2023 are loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie 2023, spre duminică, 29 octombrie 2023, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Astfel, ultima zi din octombrie va fi cea mai lungă din acest an, mai precis, va avea 25 de ore. Specialiștii au anunțat și cum ne afectează trecerea la ora de iarnă și care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi mai rar în această perioadă.

Ce trebuie să știi despre ora de iarnă 2023

România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie. Vom dormi mai mult cu o oră, căci ora 4:00 devine ora 3:o0. Acest fenomen are și un impact semnificativ asupra oamenilor, mulți având diverse simptome precum iritabilitate, insomnie sau oboseală în timpul zilei. Specialiștii au întocmit și o listă de alimente pe care să le eviți în această perioadă.

Ne pregătim de ora iarnă, o trecere la care s-a tot spus că s-ar putea renunța. Dacă în luna martie se trece la ora de vară, iar ceasul se dă cu o oră înainte, în octombrie, în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie 2023, România trece la ora de iarnă, când românii vor da ceasul înapoi și vor dormi cu o oră mai mult.

Specialiștii susțin că oamenii ar trebui să renunțe la anumite alimente, pentru a putea face adaptarea la noua oră mai facilă. Spre exemplu, se recomandă reducerea consumului de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Prin urmare, renunțarea la anumite obiceiuri va face mai ușoară schimbarea de fus orar.

Cum să-ți adaptezi mai ușor organismul la ora de iarnă

Specialiștii sunt de părere că schimbarea orei are un impact semnificativ asupra organismului, iar unii pot fi chiar afectați. Cei care resimt cel mai mult trecerea la ora de iarnă sunt copiii și persoanele în vârstă. Oamenii trebuie să știe că adaptarea completă a organismului la ora de iarnă se va întâmpla în circa două săptămâni.

Este necesar să ai răbdare ca organismul să se adapteze la simptomele schimbării orei, precum durerile de cap, iritabilitate sau oboseală inexplicabilă, și să nu intri în panică.

În plus, pentru a trece mai ușor peste simptome, specialiștii recomandă menținerea unui ritm regulat de somn înainte și după schimbarea orei. Este, deci, important să te trezești la aceeași oră dimineața.

Obișnuiește-ți corpul cu noua oră, schimbând încet programul de somn pe parcursul unei săptămâni. Schimbă-ți ora de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi, pentru a reduce resimțirea decalajului orar.