29 sept. 2023 | 11:32

Ora de iarnă 2023. De ce s-ar renunța la ora de iarnă în viitor. Românii trebuie să știe ultimele informații de la Uniunea Europeană

Diverse
Ora de iarnă 2023. De ce s-ar renunța la ora de iarnă în viitor. Românii trebuie să știe ultimele informații de la Uniunea Europeană
Sistemul există de 53 de ani

Ora de iarnă 2023. De mai bine de 53 de ani, majoritatea statelor lumii au adoptat schimbarea orei de vară și de iarnă. Dar, conform unor noi directive, nu se mai schimbă ora în viitor. Citește mai departe și află ultimele informații de la Uniunea Europeană.

Când a fost stabilită schimbarea orei

Deși astăzi pare ceva normal, decizia de schimbare a orei a venit în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial, când o parte din statele lumii adoptau ora de vară, ulterior americanii erau cei care standardizau acest sistem, printr-o lege federală în 1966.

Citește și: Ce se întâmplă cu ora de iarnă. Anunțul pe care trebuie să-l știe toți românii, e oficial

Ulterior întrega Europă avea să accepte acest standard începând cu 1970, ca urmare a marii crize energetice din acel an.

Dar, în septembrie 2018, Uniunea Europeană a propus un proiect prin care se elimina standardul de schimbare a orei de vară si iarnă.

Ora de iarnă 2023. De ce nu se mai schimbă ora în viitor

În rezoluția sa din 8 februarie 2018, Parlamentul European a solicitat Comisiei să efectueze o evaluare aprofundată a directivei actuale privind dispozițiile referitoare la ora de vară și, dacă este necesar, să prezinte o propunere de revizuire a acesteia.

Parlamentul a citat studii științifice care indică efecte negative asupra sănătății umane și o serie de preocupări exprimate de inițiativele cetățenilor.

Vezi și: Schimbarea drastică care va avea loc în întreaga lume. Alerta dată de specialiști

Consultarea publică organizată de Comisie în perioada 4 iulie 2018 – 16 august 2018 a primit 4,6 milioane de răspunsuri, dintre care 4,5 milioane de la cetățeni individuali, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea întreruperii modificărilor bianuale ale ceasului, în timp ce 16% au dorit să le mențină.

Ultimele informații de la Uniunea Europeană

Cipru și Grecia au fost singurele țări în care o mică majoritate s-a pronunțat în favoarea menținerii sistemului actual, în timp ce Malta este aproape egal împărțită.

Propunerea legislativă a fost repartizată Comisiei pentru transport și turism (TRAN) a Parlamentului European, care a desemnat-o ca raportor pe Marita Ulvskog.

Raportoarea și-a prezentat proiectul de raport în cadrul reuniunii Comisiei TRAN din 21-22 ianuarie 2019, în timpul căreia a avut loc și un atelier de lucru cu experți privind potențialele consecințe și impacturi ale întreruperii schimbărilor sezoniere de oră.

Suedia a prelua președinția semestrială la 1 ianuarie 2023 și, potrivit oficialilor suedezi, șansele ca aceasta să preia dosarul sunt reduse.

„Suedia este una dintre țările care ar putea, într-o oarecare măsură, să beneficieze cel mai mult, deoarece Suedia este țara în care există cea mai mare schimbare (între) cum stau lucrurile iarna și cum stau lucrurile vara, din cauza poziției noastre pe glob.

Așa că nu sunt sigur că Suedia ar fi candidatul probabil al țării care să promoveze această problemă”, au declarat aceștia.

Deși dezbaterile sunt împărțite pe acest subiect, există toate șansele ca, în cele din urmă, acest standard să fie eliminat.

Nu se știe dacă se va întâmpla în 2025 sau ceva mai târziu, dar, conform ultimelor informații, UE ar fi abandonat inițiativa.

Citește și: Renunţarea la schimbarea orei de iarnă, o amintire în Parlamentul European. De ce a abandonat UE iniţiativa

Acest sistem ar fi putut fi eliminat în 2025, deoarece ar fi fost probabil necesară ”o perioadă de unul până la doi ani după încheierea unui acord pentru a se asigura că serviciile de transport”, inclusiv trenurile și zborurile, precizau reprezentanții Parlamentului European care propuseseră această inițiativă.

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
„Te pui jos şi te rogi, până cade obuzul”. Povestea românului care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina mai bine de un an
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
Vehicule interzise după ora 22:00. Șoferii sunt revoltați
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Călin Georgescu anunță sfârșitul pentru Klaus Iohannis. Ce se va întâmpla cu președintele: Așa a plecat și Ceaușescu
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
PENSIILE vin cu ÎNTÂRZIERE in 2025! POȘTA ROMÂNĂ a CONFIRMAT!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro