Codul Fiscal ar putea fi modificat, după cum declara recent ministrul de Finanțe Adrian Câciu. Noile reglementări vin ca urmare a acordului asumat în PNRR, iar implementarea ar fi de la începutul anului 2023. Printre modificările aduse s-a vehiculat și ideea unei taxări mai mari a celor cu mai multe proprietăți. Măsura ar veni sub forma unei taxe suplimentare, mai spune ministrul.
Noile modificări din Codul Fiscal vin ca urmare a unui proiect de reformă fiscală, asumat de guvernul Cîțu odată cu semnarea PNRR. Printre aceste modificări se vehiculează și ideea taxării suplimentare a românilor care au mai multe proprietăți. De altfel, recent, Adrian Câciu a vorbit despre acest aspect, declarând:
„În zona în care există o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, care să se întoarcă către comunitatea locală. Este vorba de o reformă cuprinsă în PNRR. Se referă la o analiză a regimului fiscal, împreună cu mediul economic.
Vor fi dezbateri publice. (…) Am văzut dezbaterea din ultimele două zile. Ce aș vrea eu să fie clar este că în anul 2022 nu se pune problema de modificare pentru Codul Fiscal în sensul unei ajustări din perspectiva taxelor.”, a spus ministrul, recent, la Antena 3.
Deși nu se pune problema de a modifica Codul Fiscal pentru 2022, ministrul accentuează faptul că reforma fiscală este necesară. Motivele sunt nenumărate, mai spune Adrian Câciu.
Legat de taxarea suplimentară, o mitivație ar fi, în opinia ministrului, că „ar trebui ca mai mulți bani să fie către comunitățile locale din surse proprii pentru că de fiecare dată chiar și dumneavoastră vorbiți despre problemele pe care le are Capitala de exemplu.”
„Am dat un exemplu pentru că atunci când facem această dezbatere este bine să vedem și fenomenele care se întâmplă în jurul nostru. Nu înseamnă că asta va fi decizia.
(..) Nu înseamnă neapărat că vor fi taxe suplimentare. Am dorit să invit în zona dezbaterii din martie încolo mediul academic, de afaceri.”, a explicat ministrul Finanțelor.
Tot în aceste zile, Adrian Câciu a mai adus în discuție introducerea impozitului progresiv, dar și a taxării companiilor multinaționale. În acest caz taxarea va fi de 15% pe profitul realizat de companii în România.
Taxarea multinaționalelor, prin reglementările aduse în Codul Fiscal, vin ca urmare a regulilor stabilite de OCDE la nivel european. Actul european prevede ca statele membre să introducă această taxă de 15% pe profitul realizat de companiile existente în țările membre.