Tot mai mulți români au luat drumul străinătății în ultimii ani, în căutarea unui trai mai bun. Statisticile sunt îngrijorătoare și arată că România este țara care are cei mai mulți muncitori în străinătate, iar asta se întâmplă în condițiile în care salariile au crescut în ultima vreme în domenii precum sănătate și construcții.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, aproape 20% dintre persoanele care muncesc sunt sau au fost tentate la un moment dat să plece din România și să se stabilească într-o altă țară. Faptul că oamenii nu se mai mulțumesc nici măcar cu măririle de salarii arată că aceștia nu sunt atrași doar de bani, ci de un trai de calitate superioară.
Un studiu realizat recent arată, de altfel, că România este o țară în care cetățenii sunt mult mai îngrijorați de fenomenul emigrației decât de cel al imigrației. Ceea ce pare normal, având în vedere că aproximativ 200.000 de români pleacă anual din țară în căutarea unui trai mai bun.
Centrului pentru Studii de Politică Europeană a efectuat recent un studiu care a scos la iveală faptul că una dintre cauzele pentru care muncitorii români preferă să plece afară este relația cu instituțiile statului. Adică s-au săturat de felul în care sunt tratați de angajații statului, de birocrație și de timpul pierdut pentru a obține documente.
Sunt și oameni care pleacă în străinătate pentru că vor să își înscrie copiii la studii în țări cu un sistem de educație mult mai bine pus la punct.
În prezent, România este țara cu cei mai mulți emigranți din Uniunea Europeană. Aproximativ 20% dintre români muncesc în afara țării. Depășim țări precum Lituania și Bulgaria la acest capitol, ceea ce este îngrijorător. La polul opus se află Germania și Franța (1%)