Cresc salariile: cine o să primească mai mulți bani și de ce

Cresc salariile: cine o să primească mai mulți bani și de ce

Cresc salariile pentru anumite categorii de bugetari. Comisia de muncă din Camera Deputaților a adoptat, pe 21 martie, legea de aprobare a OUG 41/2018, care prevedea majorări salariale încă de anul trecut. Deputații au decis să mărească salariile și în alte câteva domenii care nu au fost incluse în Ordonanța dată în 2018.

OUG 41/2018 prevedea acordarea de indemnizații pentru hrană, începând cu luna mai a anului trecut, pentru personalul din universitățile de stat. În același timp, gărzile au fost scoase din limitarea sporurilor la 30% pentru cei care lucrează în unitățile sanitare.

Deputații din Comisia de Muncă au decis să mai introducă unele categorii de bugetari între cele care beneficiază deja de măriri salariale, deși majorările nu au fost prevăzute în bugetul pe 2019. Deocamdată nu a fost specificată sursa banilor pentru acoperirea creșterilor de salarii.

Cine beneficiază de noile salarii mărite

Cei care vor beneficia de salarii mai mari cu 20% în urma votului deputaților sunt inspectorii şcolari, inspectorii şcolari generali adjuncți și inspectorii şcolari de specialitate. O majorare de 25% primesc și bugetarii din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor Publice și cel al Ministerului Muncii. De asemenea, personalul didactic din învăţământul special şi special integrat, precum şi cel din centrele judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională beneficiază de o majorare cu 15% a salariului de bază.

Și personalul didactic de predare în învățământ, a primit un spor de solicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază. De măriri salariale se bucură și personalul de specialitate criminalistică din Institutul Național de Expertize Criminalistice (10% în plus pentru persoanele cu funcții de conducere și 5% pentru cele cu funcții executive).

Legea care prevede creșterea salariilor a fost adoptată de Camera Deputaților cu 186 de voturi pentru, 67 împotrivă și 30 de abțineri, a fost deja contestată de mai mulți parlamentari din opoziție și va merge la promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI