Moneda de 1 ban care te poate îmbogăți cu 5.000 de lei. Caut-o acum, poate găsești una prin sertarele bunicilor

Moneda de 1 ban care te poate îmbogăți cu 5.000 de lei. Caut-o acum, poate găsești una prin sertarele bunicilor
Moneda de 1 ban care te poate îmbogăți cu 5.000 de lei.

Moneda de 1 ban care te poate îmbogăți cu 5.000 de lei! România anilor 50 trecea prin schimbări dramatice. Comuniștii erau proaspăt veniți la putere. După înlăturarea ultimului suveran din Balcani, erau deciși să schimbe tot. Asta însemna și schimbarea banilor, care până atunci aveau ca efigii chipul Regelui Mihai I și emblema Casei Regale a României. Din 1948 BNR, cu noua conducere, lua decizia de a retrage banii vechi și introducea pe piață alții noi. Ulterior, în 1952 aveau să schimbe din nou monedele și bacnontele, fiind emise altele. Printre acestea se numără și moneda de 1 ban care, astăzi, te poate îmbogăți cu 5.000 de lei, dacă ai norocul să o găsești prin sertarele bunicilor.

România anului 1952 și schimbările social-economice

După înlăturarea Regelui Mihai I, din 1947 până în jurul anului 1960, liderii comuniști au pus bazele unui regim totalitar. Aceștia s-au dotat cu o structură politică formală în 1948.

Tot atunci adoptau o constituție de tip sovietic. Noua Constituție rezerva autoritatea supremă partidului.

Instituțiile guvernamentale au servit doar ca mecanism de punere în aplicare a deciziilor partidului.

Partidul a înființat, de asemenea, Securitatea. Aceasta era elementul central al unei vaste rețele de înăbușire a oricărei rezistențe. În același timp, Securitatea dizolva organizațiile private de toate tipurile.

A redus drastic capacitatea bisericilor de a-și îndeplini sarcinile. Un alt pas în consolidarea puterii a fost epurarea Elenei Pauker și a moscoviților de către Gheorghiu-Dej în 1952.

În reordonarea economiei românești, partidul a adoptat principiile staliniste. Acest nou sistem, avea să schimbe cu totul fața socio-economică a României, începând cu același an, 1952.

Totul se făcea prin planificare și conducere centrală rigidă. Se punea accentul pe industria grea în detrimentul bunurilor de consum.

De asemenea, a întreprins colectivizarea forțată a agriculturii, campanie finalizată în 1962.

O parte a acestei reforme a fost și schimbarea banilor, iar anul 1952 avea să aducă noi schimbări în ceea ce privește puterea leului, și noile monede și bancnote emise de BNR la acea vreme.

Deși cu o economie în schimbare, de la cea liberă la una centralizată și sub controlul total al noii conduceri, leul reușea să-și revină, treptat.

Monedele noi nu mai aveau imprimate decât valoarea și noua stemă socialistă pe una din fațete.

Printre acestea se numără și moneda de 1 ban, care astăzi a devenit o monedă de colecție, și posesorii acestora pot face o mică avere, dacă-și găsesc cumpărători.

Moneda de 1 ban care te poate îmbogăți cu 5.000 de lei

Așa se face că, pe platformele de vânzare a acestor monede de colecție, au apărut scoase la vânzare monedele de 1 ban din 1952.

De exemplu, pe celebra platformă eBay, o astfel de monedă se vinde, plecând de la 10 dolari.

În schimb, pe OlX, un colecționar amator a scos la vânzare moneda de 1 ban, pentru o sumă extrem de mare. Te poate îmbogăți cu 5.000 de lei, dacă o ai.

Din imaginile publicate de colecționar, se vede clar că moneda nu este în cele mai bune condiții, fiind clare urmele de uzură.

Dar asta nu l-a împiedicat pe colecționar să ceară această sumă.

Așa că, dacă cumva o găsești prin sertarele bunicilor, s-ar putea să faci o mică avere, dacă te decizi să o vinzi.