27 ian. 2021 | 10:13

Palatul Regal din Mamaia este o ruină. Imagini șocante cu bijuteria lăsată în paragină (exclusiv)

Știri generale
Palatul Regal din Mamaia este o ruină. Imagini șocante cu bijuteria lăsată în paragină (exclusiv)
Palatul Regal din Mamaia, o bijuterie arhiteconică a anilor '20

Încă din primii ani ai regalității în România, atât economia, cât și infrastructura țării a cunoscut o dezvoltare fără precedent. În afară de revoluția industrială adusă de Casa de Hohenzollern, România a cunoscut și o revigorare arhitectonică. Printre arhitecturile lăsate de Casa Regală, condusă de Regele Ferdinand I, este și Palatul Regal din Mamaia. Astăzi, din păcate, Palatul Regal din Mamaia este o ruină.

Palatul Regal din Mamaia, o bijuterie arhiteconică a anilor ’20

Palatul Regal din Mamaia era una din bijuteriile litoralului românesc în anii acelor vremuri. Într-o excursie pe litoral în 1920, Regina Maria a României se îndrăgostește de frumoasa plajă din Mamaia. Întoarsă în Capitală, decide să construiască aici ceea ce avea să devină cunoscut sub numele de Palatul Regal.

Regina a comandat construcția edificiului, ulterior devenind locul de relaxare, pe timp de vară a Majestății Sale. Palatul se întinde pe o suprafață de 1.218 mp. Construcția a fost prevăzută cu un subsol, parter, un alt etaj și mansardă, ceea ce înseamnă o suprafață totală de aproape 5.000 mp.

Construcția propriu-zisă a Palatului Regal din Mamaia a început în 1923 și a fost finalizată în 1926. Construcția, o vilă în stil neoromânesc, a fost proiectată urmând planurile arhitectului italian Mario Stoppa. Antreprenorul a fost Carlo Actis, cu arhitectul Constantin D. Dobrescu însărcinat cu execuția. Palatul a găzduit cei mai importanți membri ai Familiilor Regale din Europa și nobili care au călătorit pe coasta Mării Negre pentru a vizita Familia Regală Română.

Ulterior, a intrat în proprietatea reginei Elena, mama regelui Mihai I. În 1932 regele Carol al II-lea donează clădirea Flotei Hidro-aviației. După venirea comunismului, în 1948, comuniștii au naționalizat palatul, fiind folosit pentru diferitele instituții comuniste din acea perioadă. După Revoluția din 1989, printr-o decizie de Consiliu, Palatul trece sub autoritatea companiei de stat S.C. Mamaia S.A. în 1990.

Astăzi, la aproape un secol de la finalizarea construcției, după 95 de ani, Palatul Regal din Mamaia a ajuns o adevărată ruină, spun cei de la Impact.ro. După ce a trecut printr-un incendiu în 2012, Palatul Regal din Mamaia a fost un club.

Acum este în ruină, devenind o clădire nesanitară care găzduiește mucegai și decădere. Din păcate, din nepăsare, indolență și lipsă de interes, construcția este în pragul colapsului, deși este un monument istoric din categoria A.

Afaceri cu monumente istorice

Palatul, un monument istoric în ruine, fusese vândut la prețul unui apartament de lux în 2003. Palatul a fost vândut de SC Mamaia SA în 2003 unei companii private, Light System Ltd, pentru aproximativ 700.000 lei, adică 150.000 de euro, jumătate din sumă reprezentând valoarea bunurilor din interiorul palatului. Practic, clădirea în sine era vândută cu 80.000 de euro.

Terenul corespunzător palatului, 1,5 hectare, se afla în proprietatea Primăriei Constanța și a fost vândut și în 2004 cu 23 de euro pe metru pătrat, deși terenul din stațiunea Mamaia ar fi fost vândut în mod normal la prețuri cuprinse între 200 de euro și 300 de euro pe metru pătrat. În 2014 procurorii anticorupție au început o anchetă, acuzându-l pe fostul primar al Constanței, Radu Mazare în acest caz pentru abuz în funcție.

După vânzare, Ministerul Culturii a solicitat anularea contractului de cumpărare. Curtea s-a pronunțat în apelul ministerului, constatând nulitatea contractului. Hotărârea poate fi atacată în termen de 30 de zile. Contractul de vânzare și cumpărare a Palatului Regina Maria din Mamaia, a fost anulat de Tribunalul Constanța în 2020. Hotărârea nu este încă definitivă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Pericol mare pentru românii cu carduri. Greșeala care le golește conturile  
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro