Model cerere de demisie în română. Cum se formulează solicitarea către angajator

Model cerere de demisie în română. Cum se formulează solicitarea către angajator
Model cerere de demisie și cum se formulează corect

Demisia este o procedură legală prin care mulți oameni trec. Probabil ai trecut și tu. Dacă nu ai trecut printr-o asemenea procedură, îți vom da câteva sfaturi și informații despre ea și cum trebuie procedat. Sunt sigur știi deja că reprezintă decizia angajatului de a renunța la locul său actual de muncă. Această decizie trebuie prezentată sub forma unui document, predat angajatorului. Indiferent de motivele luării unei asemenea decizii, este recomandat să urmezi anumite proceduri legale. În acest fel, vei evita orice fel de neplăceri.

Model cerere de demisie. Procedura legală

În primul rând, cerere de demisie nu trebuie motivată. Nu are nevoie de aprobarea angajatorului, odată ce a fost înaintată. Aceste informații le puteți găsi și în prevederile din codul muncii. Odată ce a fost depusă demisia, există unu singur lucru ce poate fi negociat cu angajatorul, acesta fiind perioada de preaviz.

Aceasta reprezintă intervalul de timp pe care angajatorul sau angajatul trebuie să îl acorde reciproc înainte de a se termina contractul de muncă. De exemplu, dacă într-un contract de muncă al unui angajat este precizat faptul că există o perioadă de preaviz de patru săptămâni, angajatorul trebuie să îl anunțe cu patru săptămâni înainte de ultima zi.

Este de reținut faptul că, dacă angajatul părăsește compania înainte de data respectivă, acest lucru reprezintă încălcarea contractului. Există consecințe în cazul în care aceste lucruri se întâmplă.

Ce trebuie să conțină cererea de demisie?

Cererea de demisie ce trebuie predată angajatorului trebuie să prezinte următoarele:

  • nume și prenume
  • adresa unde locuiește, de domiciliu
  • numărul și seria actului de identitate
  • CNP-ul (codul numeri personal)
  • data la care este solicitată demisia
  • perioada de aviz trebuie specificată, în cazul în care s-a stabilit

Puteți descărca cererea în format PDF de pe site-ul https://calculator-salariu.net/descarca/cerere-demisie.pdf

Cererea de demisie și perioada de preaviz

Potrivit Codul Muncii, odată ce este înaintată demisia, se intră automat în perioada de preaviz. Pentru angajații cu funcție poate fi de 20 de zile. Pentru angajații cu o funcție de conducere, poate fi de 45 de zile lucrătoare. Cu toate acestea, angajatul este obligat să se prezinte la locul de muncă în timpul acestei perioade. Este obligat să își ducă la bun sfârșit toate atribuțiile, la fel cum o făcea înainte de a depune cererea de demisie.

Potrivit legii, angajatorul este obligat să plătească salariul pentru aceste zile in perioade de preaviz angajatului. De asemenea, dacă angajatul încă are zile de concediu neluate în momentul respectiv, aceste zile vor fi plătite de către angajator. Perioada de preaviz nu este una fixă, conform Codul Muncii. Mai există o posibilitate, aceasta putând fiind negociată cu angajatorul. Astfel, se poate ajunge la o perioada de preaviz mai mică decât cea specificată în lege, într-un mod legal, desigur.

Există situații în care un angajat poate să demisioneze și fără preaviz, dar sunt foarte rare. De regulă, acestea apar în momentul în care nu există înțelegere deloc între angajat și angajator, când acesta nu și-a respectat obligațiile.

O astfel de decizie nu este ușor de luat, dar câteodată este necesar și trebuie să trecem prin astfel de proceduri neplăcute.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI