27 mart. 2021 | 16:32

Model cerere de demisie în română. Cum se formulează solicitarea către angajator

Diverse
Model cerere de demisie în română. Cum se formulează solicitarea către angajator
Model cerere de demisie și cum se formulează corect

Demisia este o procedură legală prin care mulți oameni trec. Probabil ai trecut și tu. Dacă nu ai trecut printr-o asemenea procedură, îți vom da câteva sfaturi și informații despre ea și cum trebuie procedat. Sunt sigur știi deja că reprezintă decizia angajatului de a renunța la locul său actual de muncă. Această decizie trebuie prezentată sub forma unui document, predat angajatorului. Indiferent de motivele luării unei asemenea decizii, este recomandat să urmezi anumite proceduri legale. În acest fel, vei evita orice fel de neplăceri.

Model cerere de demisie. Procedura legală

În primul rând, cerere de demisie nu trebuie motivată. Nu are nevoie de aprobarea angajatorului, odată ce a fost înaintată. Aceste informații le puteți găsi și în prevederile din codul muncii. Odată ce a fost depusă demisia, există unu singur lucru ce poate fi negociat cu angajatorul, acesta fiind perioada de preaviz.

Aceasta reprezintă intervalul de timp pe care angajatorul sau angajatul trebuie să îl acorde reciproc înainte de a se termina contractul de muncă. De exemplu, dacă într-un contract de muncă al unui angajat este precizat faptul că există o perioadă de preaviz de patru săptămâni, angajatorul trebuie să îl anunțe cu patru săptămâni înainte de ultima zi.

Este de reținut faptul că, dacă angajatul părăsește compania înainte de data respectivă, acest lucru reprezintă încălcarea contractului. Există consecințe în cazul în care aceste lucruri se întâmplă.

Ce trebuie să conțină cererea de demisie?

Cererea de demisie ce trebuie predată angajatorului trebuie să prezinte următoarele:

  • nume și prenume
  • adresa unde locuiește, de domiciliu
  • numărul și seria actului de identitate
  • CNP-ul (codul numeri personal)
  • data la care este solicitată demisia
  • perioada de aviz trebuie specificată, în cazul în care s-a stabilit

Puteți descărca cererea în format PDF de pe site-ul https://calculator-salariu.net/descarca/cerere-demisie.pdf

Cererea de demisie și perioada de preaviz

Potrivit Codul Muncii, odată ce este înaintată demisia, se intră automat în perioada de preaviz. Pentru angajații cu funcție poate fi de 20 de zile. Pentru angajații cu o funcție de conducere, poate fi de 45 de zile lucrătoare. Cu toate acestea, angajatul este obligat să se prezinte la locul de muncă în timpul acestei perioade. Este obligat să își ducă la bun sfârșit toate atribuțiile, la fel cum o făcea înainte de a depune cererea de demisie.

Potrivit legii, angajatorul este obligat să plătească salariul pentru aceste zile in perioade de preaviz angajatului. De asemenea, dacă angajatul încă are zile de concediu neluate în momentul respectiv, aceste zile vor fi plătite de către angajator. Perioada de preaviz nu este una fixă, conform Codul Muncii. Mai există o posibilitate, aceasta putând fiind negociată cu angajatorul. Astfel, se poate ajunge la o perioada de preaviz mai mică decât cea specificată în lege, într-un mod legal, desigur.

Există situații în care un angajat poate să demisioneze și fără preaviz, dar sunt foarte rare. De regulă, acestea apar în momentul în care nu există înțelegere deloc între angajat și angajator, când acesta nu și-a respectat obligațiile.

O astfel de decizie nu este ușor de luat, dar câteodată este necesar și trebuie să trecem prin astfel de proceduri neplăcute.

Parteneri
Ce primesc credincioșii care merg la moaștele Sfântului Dimitrie din partea Preafericitului Parinte Daniel. Oamenii stau ore în șir la coadă
Redactia.ro
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în octombrie 2024. Este bazat pe o poveste reală și are peste 10 milioane de vizionări
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Vechimea în muncă pentru acești români. Ce obligații au conform legii
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Șoferii sunt obligați să facă inspecția tehnică la 2 ani! Mașinile care nu mai trec de verificare
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
INTERZIS TOTAL de SF. DUMITRU! E MARE PĂCAT AZI, 26 Octombrie
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro