Prima demisie de la Primăria Capitalei! Cine e directorul care câștiga lunar 25.466 de lei

Prima demisie de la Primăria Capitalei! Cine e directorul care câștiga lunar 25.466 de lei
Prima demisie de la Primăria Capitalei! Cine e directorul care câștiga lunar 25.466 de lei

Iată că au început să curgă demisiile la Primăria Capitalei. Astfel, Turches Ablachim, director la Administrația Spitalelor București (ASSMB), în mandatul Gabrielei Firea, a renunțat la postul său.

Prima demisie de la Primăria Capitalei!

Aceasta a încasat timp de 26 de luni 25.466 de lei, adică cât 20 de pensii medii. Astfel că vestea că Gabriela Firea a pierdut fotoliul de primar a băgat spaima în șefii instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Prin urmare, prima care a debarcat este Turches Ablachim. Directorul ASSMB și-a dat demisia marți, pe 29 septembrie.

Conform curentul.ro, aceasta a avut un salariu lunar de 25.466 de lei, adică cât 20 de pensii medii, obținute în urma detașării de la Centrul de Hemodializă din CMDTAMP, acolo unde era încadrată ca medic primar coordonator.

Ea a venit la conducerea ASSMB în 2017, iar cei de la curentul.ro spun că este chiar doctorița care l-a îngrijit, în 2010, pe Răsvan Firea, primul soț al Gabrielei, pe când suferea de insuficiență renală.

Astfel, pe perioada detașării la ASSMB, Ablachim a rămas angajată a CMDTAMP, primind același salariu pe care îl avea și la policlinică, însă plătit de primărie.

Conform Codului Muncii, o persoană detașată poate să aleagă să fie plătită cu venitul cel mai mare pe care-l câștigă, doar că la stat persoana nu poate depăși 13.916 lei.
”Din declarația sa de avere, completată în decembrie 2017, aflăm că în 2016, Ablachim a încasat de la CMDTAMP o leafă  de 6.750 de lei pe lună, care a crescut ușor pe perioada anului 2017, când a primit 7.360 de lei lunar. Odată cu mărirea lefurilor în domeniul medical de la 1 martie 2018, cum contractul de muncă încheiat cu CMDTAMP era suspendat pe perioada detașării și salariul nu putea fi modificat, detașarea lui Ablachim la ASSMB a încetat pentru scurt timp, iar salariul de la CMDTAMP i s-a majorat la 25.466 de lei. Acesta includea: salariul de bază – 15.565 lei, spor de conducere de 5% – 779 lei, spor de condiții deosebite de 50% – 8.172 lei, spor de doctorat – 950 de lei. Cu noul venit, Turcheș a fost detașată din nou la ASSMB unde, încălcând Legea 153/2017 privind salarizarea unitară a persoanelor plătite din fonduri publice, prin decizie a directorului general al ASSMB, aceasta și-a păstrat uriașa retribuție care o depășește și pe cea a președintelui României, stabilită în lege ca fiind maximă pentru bugetari”, notează jurnaliștii.

Când a fost făcută publică situația

Această situație a fost făcută publică, în noiembrie 2019, de către fosta judecătoare Lavinia Coțofană, care abia fusese numită director juridic la ASSMB.

Aceasta trebuia să semneze din 60 în 60 de zile detașarea acestui medic la stat pe suma uriașă de 25.466 de lei. Însă a anunțat că nu-și poate pune semnătura pe o atare ilegalitate, decidând să vorbească presei.

”Am venit la ASSMB pe 1 mai 2019 special pentru cazul Gomoiu. Mi s-a spus că au nevoie de expertiza mea, dar am constatat că sunt fapte penale”, a mai povestit fostul magistrat.

De asemenea, și Curtea de Conturi a pus în vedere, în 2018, să se rezolve situația, așadar potrivit ultimei declarații de avere, în urmă cu un an, Turches Ablachim a încasat o leafă conform grilei, puțin peste 12.000 de lei.

În prezent, se pune problema ca fostul medic coordonator al spitalelor, școlilor și grădinițelor din București să restituie banii încasați ilegal, timp de 26 de  luni. Și cam ar fi vorba despre suma de peste 300.000 de lei. Probabil că în următoarea perioadei vom asista și la alte demisii de la vârful Primăriei Capitalei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI