Unul din miliardarii ruși, apropiați liderului de la Kremlin, Oleg Tinkov, era obligat anul trecut să plătească aproape 509 milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile de evaziune fiscală din SUA, după ce a pledat vinovat la acuzațiile de ascundere a unor active de peste 1 miliard de dolari pentru a evita plata taxelor. Acum, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei, Tinkov a devenit pete noapte din miliardar, milionar, pierderile fiind imense pentru omul de afaceri.
Miliardarul rus Oleg Tinkov a fost obligat să plătească aproape 509 milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile de evaziune fiscală din SUA, anunța Departamentul american de Justiție în octombrie 2021.
Magnatul din domeniul bancar și al investițiilor a plătit impozitele restante și amenda după ce a pledat vinovat, la 1 octombrie, la acuzațiile de infracțiune pentru ascunderea unor active de peste 1 miliard de dolari pentru a evita plata impozitelor pe acestea, în condițiile în care a renunțat la cetățenia americană în 2013.
Tinkov este fondatorul Tinkoff Credit Services, care a devenit populara bancă online Tinkoff Bank, și proprietarul echipei profesioniste de ciclism Tinkoff. Departamentul de Justiție a precizat că Tinkov, născut în Rusia, în vârstă de 53 de ani, a devenit cetățean american în 1996.
În 2013, el a scos Tinkoff Credit la bursă la bursa de la Londra, evaluând participația sa la peste 1,1 miliarde de dolari. La trei zile după, el a încercat să renunțe la cetățenia americană la ambasada SUA din Moscova.
Dar, fiind obligat în procesul de renunțare la cetățenie să își declare întreaga avere și să plătească impozite pe aceasta, Tinkov a prezentat documente care spuneau că are doar 300.000 de dolari în active.
Într-un rechizitoriu din 2019, Trezoreria SUA a declarat că acesta datora aproximativ 249 de milioane de dolari pentru veniturile sale. În acordul de autoritățile americane, el a trebuit să plătească mai mult decât dublu pentru a acoperi dobânzile și penalitățile acumulate. Departamentul de Justiție a solicitat în 2019 extrădarea sa din Marea Britanie pentru a se confrunta cu acuzațiile.
Citește și: Oligarhii ruși din România pe care Vladimir Putin îi protejează. Controlează giganții Gazprom sau Lukoil
Ca urmare a escaladării crizei din Ucraina, și a noilor sancțiuni impuse de americani și statele occidentale, Oleg Tinkov este pus în situația de pierde miliarde de dolari peste noapte, conform CNBC.
Ultimele informații de pe burse arată că prețul acțiunilor Tinkoff Bank a scăzut cu peste 40%, iar averea personală a lui Oleg Tinkov a scăzut cu 2 miliarde de dolari de la invazia rusă în Ucraina.
Acțiunile Sberbank, cel mai mare creditor din Rusia, au scăzut cu 50,4%, atingând cel mai scăzut preț din ultimii șase ani, în timp ce acțiunile VTB s-au scăzut cu 51,6%, la un minim istoric. Și asta doar pentru săptămâna care a început la 21 februarie, săptămâna invaziei rusești în Ucraina, conform publicației Retail Banker.
Între timp, acțiunile Tinkoff listate la Londra au scăzut cu 43%. În același timp, prețul acțiunilor Tinkoff a scăzut cu 61% de la vârful atins în noiembrie anul trecut, pentru o capitalizare de piață actuală de 7,2 miliarde de dolari.
Fondată în 2006 de antreprenorul rus Oleg Tinkov și listată la Bursa de Valori din Londra, Tinkoff Bank a fost una dintre stelele strălucitoare ale serviciilor bancare digitale la nivel mondial.
Este un revers rar pentru Tinkoff Bank și Oleg Tinkov. Averea personală a acestuia a scăzut cu aproximativ 2 miliarde de dolari. Această situație încununează patru luni proaste pentru Tinkov.
Până acum, Tinkoff Bank a fost una dintre vedetele remarcabile ale serviciilor bancare digitale globale. Un furnizor cu adevărat inovator și de succes de servicii financiare online cu amănuntul.
Acesta include Tinkoff Bank, operatorul de rețele mobile virtuale Tinkoff Mobile, Tinkoff Insurance, compania de management Tinkoff Capital, Tinkoff Software DC, o rețea de centre de dezvoltare în marile orașe din Rusia, și Tinkoff Education.
În plus, Tinkoff Bank este unul dintre puținele start-up-uri neobancare digitale challenger care realizează efectiv profit. Toate acestea au dus la o victorie meritată pentru Tinkoff Bank, care a fost desemnată Banca europeană de retail a anului în cadrul premiilor globale RBI 2020.
Nu mai departe de 16 februarie, Tinkoff a revendicat o altă premieră rusă, prin lansarea creditelor ipotecare digitale, procesul desfășurându-se în întregime online, de la hârtii până la emiterea creditului.
Planurile Tinkoff de a oferi refinanțarea creditelor ipotecare tuturor clienților Tinkoff până la sfârșitul primului trimestru din 2022 par acum ambițioase.
Același lucru este valabil și pentru planurile sale de a începe să emită credite ipotecare pentru locuințe pe piețele primare și secundare până la sfârșitul acestui an.
O mare parte din averea celor mai bogați oameni din Rusia nu este deținută în băncile rusești sancționate. Putin și oligarhii aliniați cu el au avut la dispoziție zeci de ani pentru a ascunde active în străinătate, o mare parte dintre acestea în moduri special concepute pentru a evita sancțiunile.
Deși Kremlinul raportează oficial venitul lui Putin la 131.900 de dolari pe an, se crede că președintele rus beneficiază de multe miliarde de dolari în numerar și active de peste hotare deținute de prieteni și rude de încredere, dintre care mulți sunt din orașul său natal, Sankt Petersburg.
Un studiu din 2017 privind oligarhii ruși publicat de Biroul Economic Național cu sediul în SUA a estimat că până la 800 de miliarde de dolari sunt deținute de rușii bogați în Regatul Unit, Elveția, Cipru și alte centre bancare offshore similare.
Această avere imensă, deținută de câteva sute de persoane ultra-bogate, este aproximativ egală cu averea întregului rest al populației rusești de 144 de milioane de persoane. Unii oligarhi au obținut, de asemenea, dublă cetățenie în Marea Britanie și în alte țări occidentale, ceea ce adaugă complicații juridice încercărilor de a le confisca unilateral bunurile.
Un exemplu este Roman Abramovici, un fost guvernator de provincie rus și aliat al lui Putin, care a devenit un magnat al oțelului și al metalelor. În prezent, cu dublă cetățenie israeliană și cu o avere netă estimată la peste 13 miliarde de dolari, Abramovici și-a folosit averea pentru a cumpăra clubul britanic de fotbal Chelsea și case în Londra și New York.
El și fosta sa soție, în prezent, socializau frecvent cu Ivanka Trump și Jared Kushner, fiica și ginerele fostului președinte Donald Trump. Abramovici deține, de asemenea, ceea ce se presupune a fi cel mai scump superiacht din lume.
Solaris, cu o lungime de 138 de metri, dispune de un hangar pentru elicoptere, un teren de tenis, o piscină și dane pentru aproximativ 100 de oaspeți și echipaj.
Pe lista de sancțiuni nu se află nici Alisher Usmanov, un alt magnat rus al metalelor care a fost unul dintre primii investitori în Facebook. Averea sa este estimată la peste 14 miliarde de dolari. Usmanov și-a vândut recent participația la clubul britanic de fotbal Arsenal pentru suma de 700 de milioane de dolari.
Potrivit Forbes, deține două proprietăți întinse în Londra în valoare totală de 300 de milioane de dolari. Superiacht-ul lui Usmanov, Dilbar, măsoară 156 de metri de la prova la pupa, fiind chiar mai lung decât cel al lui Abramovici.
Citește și: Viața lui Roman Abramovici – fostul patron al lui Mutu e păzit zi și noapte de 20 de ani
Averile de familie ale multor miliardari din Rusia datează din anii 1990, deceniul turbulent de după căderea Uniunii Sovietice. În timpul președinției notorii și corupte a lui Boris Elțîn, active cheie controlate de stat, precum rafinăriile de petrol, oțelăriile, topitoriile de aluminiu și fabricile de tractoare, au fost înghițite de persoane influente din punct de vedere politic, adesea achiziționate cu ajutorul unor împrumuturi garantate de guvern.
Apoi, în 1999, Elțîn a demisionat în mod neașteptat, iar Putin, pe atunci relativ necunoscut, a fost numit președinte interimar. Fost agent KGB, Putin fusese numit anterior de Elțîn în fruntea FSB-ului rusesc, una dintre cele mai puternice agenții de spionaj și securitate ale țării. Putin a condus Rusia în ultimii 22 de ani, zdrobindu-i pe cei care au îndrăznit să-l provoace.
„Fiecare oligarh datorează Kremlinului păstrarea bogăției sale. Clasa oligarhilor este un pilon important al regimului Putin.
Este puternic expusă deoarece activele lor sunt deținute în Occident, în vile în sudul Franței, în apartamente în proprietățile Trump și în echipe sportive.”, a declarat Max Bergmann, membru senior la Center for American Progress.
Mihail Hodorkovski, un baron al petrolului considerat cândva cel mai bogat om din Rusia, a intrat în conflict cu Putin atunci când a îmbrățișat mai mult piața liberă și a început să critice vestigiile planificării centrale sovietice. Hodorkovski a fost arestat de autoritățile ruse în 2003 și acuzat de fraudă, spălare de bani și deturnare de fonduri.
După ce a petrecut un deceniu în închisoare, a fost eliberat în 2013 și a fugit la Londra, unde conduce în prezent o fundație, Dossier Center, dedicată expunerii activităților criminale ale persoanelor din interiorul Kremlinului.
Boris Berezovsky, un matematician devenit dealer de Mercedes care a strâns o avere prin achiziționarea principalului canal de televiziune al țării la sfârșitul erei sovietice, a fost judecat în absență sub acuzația de fraudă și deturnare de fonduri după ce a fugit la Londra în 2000.
El a fost găsit mort pe podeaua băii din locuința sa din sudul Angliei în 2013. Fiica sa a declarat că se temea că a fost otrăvit după ce a pierdut o importantă bătălie în instanță împotriva lui Abramovici, fostul său partener de afaceri. Inițial s-a crezut că a fost o sinucidere, un medic legist a înregistrat cauza morții ca fiind neconcludentă.
Maria Shagina, expert în sancțiuni la Institutul finlandez pentru afaceri internaționale cu sediul la Helsinki, a declarat că țările europene încearcă să își protejeze propriile interese economice de efectele sancțiunilor.
Fie că este vorba de gazele naturale transportate prin conducte către Germania, de diamantele importate din minele siberiene sau de mașinile de lux și gențile de designer italiene vândute la Moscova sau Sankt Petersburg.
„Vedem că europenii nu vor să suporte niciun cost al sancțiunilor. Este dureros pentru toată lumea.”, a declarat Shagina.
Dar, au spus experții, sancțiunile anunțate în această săptămână vor provoca durere și, în cele din urmă, vor forța Kremlinul să facă alegeri bugetare dificile prin slăbirea economiei rusești.
Federația Rusă se află pe locul 83 în ceea ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor, cu puțin sub 11.000 de dolari pe persoană, potrivit datelor din 2020 compilate de Banca Mondială.
Aceasta reprezintă mai puțin de o treime din media Uniunii Europene și aproximativ o șesime din PIB-ul pe cap de locuitor al Statelor Unite.
Între timp, rușii bogați investesc în criptomonede și folosesc alte strategii emergente pentru a-și proteja averile, la fel cum s-au adaptat la o rundă anterioară de sancțiuni americane după invazia lui Putin în Crimeea în 2014.