Recursul compensatoriu, legea controversată adoptată de Guvernul PSD, s-a aplicat persoanelor care execută pedepse privative de libertate, măsuri preventive privative de libertate, măsuri educative, pentru perioada cuprinsă între 24 iulie 2012 și data la care legea de abrogare a recursului compensatoriu va intra în vigoare, după ce președintele țării o promulgă și aceasta apare în Monitorul Oficial.
Marin P., în vârstă de 42 de ani la vremea respectivă, după ce în 2015 își ucidea soția, și era băgat în inchisoare, a fost eliberat în baza recursului compensatoriu, în anul 2018. Se pare că perioada de detenție nu a produs nicio schimbare, acesta recidivând de curând, poate mai sălbatic ca în 2015. Procurorul de caz, după arestarea acestuia, și aducând probe într-un nou dosar a declarat:
„Este recidivist. A mai fost trimis în judecată pentru tentativă la omor şi a fost eliberat în 2018 în baza recursului compensatoriu. A fost reţinut azi noapte (n.r. miercuri noaptea) pe o perioadă de 24 de ore. Momentan se derulează o percheziţie la domiciliul acestuia şi urmează să fie prezentat judecătorului cu propunere de arestare preventivă”, a declarat pentru „Adevărul”, Marius Iancu.
Recidivistul Marin P. este declarat principalul suspect în cazul dublei crime din Satu Mare și a fost reținut de organele în dreptu. A Bărbatul de 42 de ani a fost eliberat în baza recursului compensatoriu, în anul 2018, spune procurorul de caz, Marius Iancu.
Reamintim faptul că Legea Recursului compensatoriu, cu puțin timp în urmă, a fost abrogată Măsura a fost adoptată, în unanimitate, în Parlament. Este vorba despre legea controversată care a scos din închisoare mii de deținuți, înainte de termen, printre care și indivizi deosebit de periculoși. Actul normativ a fost considerat unul cât se poate de controversat, iar prin legea recursului compensatoriu, au beneficiat de o eliberare înainte de termen, nu mai puțin de 21.000 de condamnați. Dintre aceștia, 500 de indivizi au fost considerați periculoși, din cauza actelor care i-au adus în spatele gratiilor.
„Din ăia 20.000 de recidivişti eliberaţi, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mică parte, se pare că sub 600. O să vedem şi ce ne spune Ministerul Justiţiei cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus «veniţi cu soluţii». Din partea PSD, va avea susţinerea în condiţii în care aceste soluţii sunt sustenabile şi în avantajul societăţii în ansamblul său”, a declarat Nicuşor Halici, în cadrul dezbaterilor de la Camera Deputaţilor, legate de abrogarea recursului compensatoriu, anunță Mediafax.
„ZI CRUCIALĂ! Avem azi legi extrem de importante la votul final: eliminarea recursului compensatoriu, legea pesedistă care a umplut străzile de infractori violenți, dintre care mulți au recidivat, și anularea unor pensii speciale, altă promisiune a fostei opoziții, acum la putere. Mai avem gata de plen diminuarea accizei la carburant la nivelul anului 2017, când PSD a introdus suprataxa, și supraimpozitarea contractelor de muncă part-time. V-am rugat, aveți un pic răbdare, căci pas cu pas reparăm toate porcăriile! Ne respectăm promisiunile!”, a anunțat Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, pe contul său oficial de Facebook.