Cu puțin timp în urmă, în această miercuri a fost abrogată legea recursului compensatoriu. Măsura a fost adoptată, în unanimitate, cu o zi în urmă. Este vorba despre legea controversată care a scos din închisoare mii de deținuți, înainte de termen, printre care și indivizi deosebit de periculoși.
Este vorba despre legea prin care se abrogă recursul compensatoriu, în acest mod fiind marcată o revenire la varianta din 2016, aceasta fiind votată în ședința din această miercuri, a Camerei Deputaților, potrivit știripesurse.ro. Proiectul a fost adoptat cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Proiectul de lege care a făcut posibilă abrogarea recursului compensatoriu în această miercuri, pe 4 decembrie, a fost depus în luna februarie din 2019. Pe atunci, însă, a primit un răspuns negativ din partea Guvernului Dăncilă și a fost respins în plenul Senatului.
Proiectul a fost depus în februarie, a primit avizul negativ al Guvernului Dăncilă şi a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie.
”Fenomenul infracţional în România, care cuprinde actele de corupţie, marea infracţionalitate şi mica infracţionalitate, din păcate, este scăpat de sub control. Reacţiile sociale ocazionate de particularităţile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales în ultima perioadă de timp. Oamenii sunt preocupaţi în mod special de recidivă şi infracţiunile săvârşite prin acte de violenţă. Aşa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedenţa penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlneşte în rândul condamnaţilor în proporţie de aproximativ 40% ,probabil e cea mai mare rată din Uniunea Europeană, antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depăşesc 60%”, au arătat parlamentarii PNL, în cadrul proiectului de abrogare.
”Scopul acestei iniţiative legislative este de a elimina perturbările sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte şi de a modifica Codul Penal pentru a spori încrederea populaţiei în funcţiea de prevenţie a pedepsei”, au mai arătat iniţiatorii acestei legi.
Actul normativ a fost considerat unul cât se poate de controversat, iar prin legea recursului compensatoriu, au beneficiat de o eliberare înainte de termen, nu mai puțin de 21.000 de condamnați. Dintre aceștia, 500 de indivizi au fost considerați periculoși, din cauza actelor care i-au adus în spatele gratiilor.
„Din ăia 20.000 de recidivişti eliberaţi, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mică parte, se pare că sub 600. O să vedem şi ce ne spune Ministerul Justiţiei cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus «veniţi cu soluţii». Din partea PSD, va avea susţinerea în condiţii în care aceste soluţii sunt sustenabile şi în avantajul societăţii în ansamblul său”, a declarat Nicuşor Halici, în cadrul dezbaterilor de la Camera Deputaţilor, legate de abrogarea recursului compensatoriu, anunță Mediafax.
„ZI CRUCIALĂ! Avem azi legi extrem de importante la votul final: eliminarea recursului compensatoriu, legea pesedistă care a umplut străzile de infractori violenți, dintre care mulți au recidivat, și anularea unor pensii speciale, altă promisiune a fostei opoziții, acum la putere. Mai avem gata de plen diminuarea accizei la carburant la nivelul anului 2017, când PSD a introdus suprataxa, și supraimpozitarea contractelor de muncă part-time. V-am rugat, aveți un pic răbdare, căci pas cu pas reparăm toate porcăriile! Ne respectăm promisiunile!”, a anunțat Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, pe contul său oficial de Facebook.