30 dec. 2021 | 10:49

Marea scumpire de la 1 ianuarie 2022. Milioane de români vor suferi, cât vor crește prețurile la energie

Utile
Marea scumpire de la 1 ianuarie 2022. Milioane de români vor suferi, cât vor crește prețurile la energie

Începând cu 1 ianuarie, prețurile la energia electrică vor crește considerabil, schimbarea afectând milioane de consumatori casnici. De la debutul acestui an, când piața energiei s-a liberalizat, clienții din România se împart în două categorii: unii care au deja o ofertă de pe piața concurențială, fie de la vechiul furnizor, fie de la altul, și cei care nu au făcut nicio alegere, plătind așa-numitul preț de serviciu universal. Cine va avea mai mult de suferit în 2022, afli în continuare.

Cresc prețurile la energia electrică de la 1 ianuarie

Prețurile la energia electrică vor crește cu până la 90% începând cu data de 1 ianuarie 2022, marea scumpire afectând nu mai puțin de 3,7 milioane de români. Este vorba despre consumatorii casnici rămași în serviciu universal, care vor scoate și mai mulți bani din buzunar începând cu noul an.

Până la data de 31 martie, românii nu vor plăti aceste prețuri, ci prețul plafonat de stat, eventual și cu o compensare suplimentară a facturii, însă situația se va schimba drastic din luna aprilie a anului 2022, dacă legislația nu se schimbă, iar ei nu aleg o ofertă concurențială. Prin urmare, clienții care nu au făcut nicio alegere și nu au semnat niciun contract, nici cu veciul furnizor, nici cu altul, vor plăti din luna aprilie așa-numitul preț de serviciu universal, care se modifică de două ori pe an.

Ultima modificare a avut loc în iulie 2021, astfel că următoarea modificare este programată pentru 1 ianuarie 2022. Dacă până acum clienții aflați în situația descrisă mai sus erau protejați în fața creșterilor de preț din piață, plătind printre cele mai mici facturi în ultimele luni, aceștia vor simți de la 1 ianuarie o creștere abruptă a prețurilor, motivul principal fiind creșterea prețului energiei electrice din piață.

Citește și: Cresc prețurile și scade PIB-ul în euro: prognoza îngrijorătoare a CNSP pentru România

Milioane de utilizatori casnici vor fi afectați

Prețurile mărite vor fi valabile pentru o perioadă de 6 luni și arată astfel pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea ale țării:

Muntenia Sud (Municipiul București, județele Ilfov și Giurgiu)

Noul preț de serviciu universal al Enel Energie Muntenia este de 1,37 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Banat (județele Arad, Timișoara, Hunedoara și Caraș-Severin)

Noul preț de serviciu universal al Enel Energie este de 1,38 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Dobrogea (județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași)

Noul preț de serviciu universal al Enel este de 1,42 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Moldova (județele Bacău, Vaslui, Iași, Neamț, Suceava și Botoșani)

Noul preț de serviciu universal al E.On Energie, cu toate tarifele de rețea și taxe incluse va fi de 1,30 lei/kWh, de la 1 ianuarie 2022 și până la 1 iulie 2022.

Muntenia Nord (județele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea)

Noul preț de serviciu universal al Electrica Furnizare este de de 1,51 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Transilvania Sud (județele Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures)

Noul preț de serviciu universal al Electrica Furnizare este de 1,5 lei kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Transilvania Nord (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj)

Noul preț de serviciu universal al Electrica Furnizare este de 1,5 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Oltenia (județele Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți)

Noul preț de serviciu universal al CEZ Vânzare este de de 1,61 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie, potrivit economica.net.

De reținut că deocamdată oamenii nu vor plăti aceste prețuri!

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
„O suspectam pe soția mea de infidelitate, dar ce am aflat a fost mult mai rău”. Un bărbat a fost în stare de șoc când a descoperit adevărul
Click.ro
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record. Cine era John Jacob Astor
Digi24
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Zodii cu mare noroc de Florii. Vor trăi bucurii explozive
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Capital.ro
Cozonac dietetic de Paşte, fără zahăr. Are mai puţine calorii decât cozonacul tradiţional, dar este la fel de gustos şi pufos
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Ce e bine să dai pomană în ziua de Florii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro