După mai multe tergiversări și ordonanțe, Parlamentul României votează legea prin care sunt plafonate prețurile la energie electrică și gaze naturale. Cu toate că există cadrul legal, furnizorii spun că nu există metodologia de a implementa aceste directive la facturarea propriu-zisă către clienții finali, de aici și întârzierile cre vor urma la emiterea facturilor.
Criza mondială a combustibililor a generat creșteri masive la prețurile de achiziție a energiei electrice și a gazelor naturale. Mai multe state europene au dat vina pe Kremlin pentru actuala situație, cel puțin în ceea ce privește alimentarea cu gaze naturale.
Dar trecând peste acest aspect, care nu ete deloc de neglijat, efectele acestei crize s-au resimțit și în România. Cumulată cu liberalizarea pieței de energie și gaze, situația a dus la o explozie necontrolată a prețurilor furnizorilor către consumatorii finali, fie fizici fie industriali.
Facturile au fost emise cu sume mari, în unele cazuri nejustificat de mari, iar motivațiile furnizorilor erau aceste crize despre care se tot vorbește în utima perioadă. Atât în Parlament, cât și în spațiul public s-au cerut măsuri urgente de a stopa această creștere masivă a prețurilor la cele două servicii.
În primă fază, neavând pârghiile legale de a da o lege, guvernul interimar condus de Cîțu emite o ordonanță prin care se vor compensa anumite procente din costul facturilor la energia electrică și gazele naturale, dar în anumite condiții.
Legat de mâini Florin Cîțu se justifica că atât a putut face, ca urmare, în Parlamentul României a intrat în regim de urgență, și la presiunile PSD, un proiect de lege menit să plafoneze toate prețurile la gaze și energie, la nivelul primelor luni din 2021. Legea este votată rapid și a intrat în vigoare de la data de 1 noiembrie.
Acum, că există cadrul legal, furnizorii sunt obligați să emită facturi cu prețurile plafonate. De-aici încep problemele. Majoritatea furnizorilor spun că nu vor putea emite facturile cu noile prețuri pentru că, deși cadrul legal există, nu există metodologia de calcul și facturare cu noile prețuri, astfel existând întârzieri la emiterea facturilor pentru consumatori, fie fizici, fie industriali.
„Pentru a implementa în sistemul informatic modificările necesare aplicării compensațiilor și plafonării prețurilor la energie, precum și a ajutoarelor pentru clientul vulnerabil este posibil ca facturile să fie emise cu întârziere.
Nu-ți face griji. Vei putea plăti valoarea acestora cum ai făcut-o și până acum. Adică vei avea la dispoziție același număr de zile de la data emiterii”, anunță unul din furnizorii de energie electrică.
Deși furnizorii dau asigurări că nu va exista un impact asupra bugetelor, situația nu este văzută cu ochi buni de experții în domeniu, cât despre acest ajutor, care este valabil între 1 noiembrie anul curent și 31 martie anul viitor, Dan Vîlcanu, ministrul de finanțe, declara:
„Ne vor trebui aproximativ 3 miliarde de lei să acoperim impactul bugetar pentru măsurile privind plata facturilor la energie sau plafonarea facturilor pentru energie, plus consumatori vulnerabili, care au impact de undeva 410-415 milioane, dar asta pe toata perioada, nu numai anul acesta”, a declarat Dan Vîlceanu.