13 aug. 2022 | 16:36

Locul superb din Vrancea, descoperit de Dan Negru. Românii habar nu au de el: „În afară era obiectiv turistic”

Monden
Locul superb din Vrancea, descoperit de Dan Negru. Românii habar nu au de el: „În afară era obiectiv turistic”
Dan Negru a descoperit o comuna care ar trebui sa fie obiectiv turistic

Care este locul superb din Vrancea, descoperit de omul de televiziune Dan Negru. Românii habar nu au de el, spune omul de televiziune pe pagina lui socială și mai spune că acest sat, dacă ar fi existat undeva în străinătate, ar fi fost cu siguranță un obiectiv turistic, având toate cele necesare.

Dan Negru a descoperit o comună care ar trebui să fie obiectiv turistic. De ce este așa de special acest loc?

Dan Negru a luat România la pas și a descoperit un sat care ar merita, după cum el spune, un obiectiv turistic. În acest sat, timpul parcă s-ar fi oprit în loc acum sute de ani.

”Salutare, Celor care caută locui inedite de vacanță în România, uite unul. N-o să-l găsiți pe nicio hartă turistică din România, nu este niciun indicator care să te ducă aici. Drumul e așa cum e, dar merită să ajungeți. Fântânile cu ciotură din Păunești. Așa îi zice localității, este undeva în județul Vrancea și sunt aici vreo 30 de fântâni, vechi de sute de ani. Au peste 200 de ani fântânile astea. Synt toate adunate laolaltă, pe un perimetru destul de mic. E un drum pe mjlocul lor. Nu știu dacă sunt monumente, dacă nu stnt, habar n-am”, spune Dan Negru într-o filmare pe pagina personală de Facebook.

În Păunești sunt 30 de fântâni cu ciotură și cumpănă

Cea mai mare parte a celor peste 30 de fântâni cu ciotură și cumpănă sunt funcţionale şi azi şi reprezintă mândria localităţii. Au fost săpate din nevoia ca oamenii să aibă apă, mai ales că Păuneşti este o comună amplasată pe mai multe dealuri, unde pânza freatică se află la mare adâncime.

Autoritățile din Păunești sunt conștiente de valoarea acestor fântâni, astfel că, în ultimii doi ani, acestea au fost reabilitate în totalitate. Pentru asta primăria a alocat din bugetul local suma de 90.000 de lei.

Fiecare fântână poartă numele celui care a construit-o

De asemenea, fiecare fântână poartă numele celui care a construit-o, astfel că lumea ştie că se duce la apă „la Duman“, „Berbece“ sau „la Ichim“.

„În Italia sau în Franța erau obiective turistice aflate pe toate hărțile. Turismul de la noi promovează vara roabele cu șampanie din Mamaia si iarna, cozile de mașini de pe DN1. Atât. România turistică, pe care n-o arată nimeni e și asta”, a mai scris Dan Negru, vizavi de Păunești și fântânile ei cu ciutură.

În aceste fântâni s-ar fi făcut agheasma

„Pe vremuri, pe la 1890, avem documente că la aceste fântâni se făcea agheasma de Bobotează. Tot satul se aduna aici, iar tradiţia s-a păstrat şi în vremea în care eram eu copil”, spune primarul localității.

Nu în ultimul rând, profesorul de istorie localnic Liviu Roman crede că aceste fântâni ar trebui declarate monument al civilizaţiei rurale şi trecute pe stema comunei, ca un simbol al Păuneştiului.