Județul din România unde fântânile au secat și apa din râuri s-a înjumătățit. Ce se întâmplă în aceste zile în toată Europa și în România, poate duce la un adevărat dezastru. Temperaturile caniculare și, implicit, seceta, au dus la fenomene extrem de rare. Anume, secarea albiilor râurilor și chiar a fântânilor. De exemplu, în California, guvernatorul a luat decizia, deja, de a raționaliza apa căre locuitori. Aceeași decizie au luat-o și primăriile din anumite orașe din România, precum orașe din județele Iași și Cluj. Alte informații vorbesc despre județul din România unde fântânile au secat și apa din râuri s-a înjumătățit. Administrația locală de aici spune că situația e dramatică.
Ceea ce se întâmplă în aceste zile în România pare a fi un paradox, sau parcă scene din filmele apocaliptice. Pe de-o parte, jumătate din teritoriul este sub cod galben de furtuni și precipitații abundente. De cealaltă parte, restul României este sub caniculă, iar valorile termice extrem de mari au dus, inevitabil, la secetă.
În anumite județe, precum Iași și Cluj, administrațiile locale au decis să raționalizeze consumul de apă potabilă, ca urmare a secetei din ce în ce mai pronunțate. Administrații locale din județele Satu Mare, Iași și Cluj au emis interdicții de a se folosi apă potabilă pentru grădini și sere din cauza secetei.
Pe de altă parte, aflăm de județul din România unde fântânile au secat și apa din râuri s-a înjumătățit. Conform datelor furnizate de administrația județului, apele din bazinul hidrografic din zonă a scăzut la mai mult de jumătate. Aceleași informații mai arată că barajele existente în zonă au ajuns aproape goale.
Primarii din comunele din județul Bihor trage semnale de alarmă, spunând că situația e dramatică și fără precedent. De exemplu, în comuna Lugașu de Jos, autoritățile locale au sistat furnizarea de apă potabilă ca urmare a secetei excesive.
Lipsa precipitațiior în zonă a dus la scăderea pânzei freatice și a apei din bazinele hidrografice ale Crișului. La toate cele 74 de stații măsurătorile au relevat o scădere de până la 60% a a nivelurilor, în raport cu luna mai a acestui an.
Inclusiv nivelul apelor freatice a scăzut, mai spun autoritățile din județul Bihor, la cele 275 de foraje de aici. Valorile măsurate au arătat o scădere de la 50 până la 300 de centimetri. Aceeași situație a fost întâlnită și la baraje. De exemplu, la barajul Drăgan, acumularea s-a redus de la 88% la 82%, ceea ce a dus la decizia de oprire temporară, între anumite ore, a furnizării de apă către locuitorii din județ.
Din păcate, conform prognozelor meteo ANM, situația nu se va ameliora în curând. De exemplu, astăzi au fost emise coduri portocalii în vestul și nord-vestul țării. ANM spune că valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei, înregistrându-se valori de 36-38 de grade.