Din ciclul articolelor ”Turist prin țara mea!”, vă propunem să mergem spre locul interzis din România de o frumuseţe rară. Este locul în care puţini români ajung, și este un loc misterios. Citește mai departe și vezi despre ce loc este vorba.
Că tot vorbeam ăntr-un alt articol de venirea weekend-ului, și dacă nu vrei să mergi în Aiud, un oraș spectaculos, îți propunem un alt itinerariu, de data asta la 361 de kilometri, și da, este un traseu de cel puțin 6 ore și jumătate, dar va merita.
Vezi și: Locul din România interzis turiştilor, este foarte periculos. Cetatea este unică în Europa
Așadar, pornim la drum spre locul interzis din România de o frumuseţe rară, intrând pe E81, ca mai apoi să admirăm autostrada A1, până la destinație, în parcul natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, din județul Hunedoara.
Nu ar trebui să ne mire că vorbim, din nou, de acest județt, având în vedere că aici se află multe din locurile spectaculosae pe care România le are, multe dintre ele aproape nebătătorite de pasul turistului amator de frumuseți.
Locul despre care vorbim azi, conform documentelor oficiale, avea să fie descoperit în 1929 de doi exploratori, aceștia străbătând doar partea de intrare. Ulterior, în 1934, un alt exploator avea să parcurgă cel puțin 700 de metri în interior, cu ajutorul unei bărci.
Dacă te-am făcut curios, citește mai departe și află care este locul interzis din România care este de o frumuseţe rară.
Acesta este locul despre care ne-am propus să vă vorbim azi, descrisă ca fiind o peșteră monumentală. Conform datelor, peștera are peste 40 de metri înălțime și 12 metri lățime, doar la bază.
Află despre: Locul fabulos din România care este puțin cunoscut de oameni
În interior, amatorul de senzații tari va descoperi o galerie ce se întinde pe o suprafață de 2.143 de metri, greu de parcurs. Motivul este că aici se află mai multe lacuri, cascade și baricade de bolovani imenși care fac extrem de grea deplasarea prin galerie.
Din galeria principală a pșterii, un de se ajujnge doar cu ajutorul unei bărci, restul zonei este plină de marmite turbionare pline cu apă.
După parcurgerea a cel puțin 2.300 de metri dela intrarea în Peștera ”Șura Mare”, se află așa-numita Sala Mare, una din cele mai spectaculose construcții ale naturii.
Motivul pentru care turiștilor amatori nu au voie în interiorul peșterii se datorează accesului extrem de greoi, așa cum menționam anterior.
Citește despre: Locul în care respiri cel mai curat aer din România
Cei care ajung aici sunt, în general, speologi foarte bine antrenați, având nevoie de costume speciale, de neopren și alte echipamente necesare pentru a intra în peșteră.
Cercetătorii spun că, tot aici, în locul interzis din România, au găsit urme din neolitic și podoabe din chihlimbar și din bronz, toate datând din epoca Hallstattiana, o cultură arheologică predominantă din Europa Occidentală și Centrală din epoca târzie a bronzului.