Românii cheltuie bani grei să meargă în concedii în străinătate, însă țara noastră are locuri pe care nu le poți găsi nicăieri. Așadar, care este locul fabulos din România care este puțin cunoscut de oameni și care este cu mult peste ceea ce se poate vedea pe la alții. Este considerat „minunea minunilor”.
Astăzi vă dezvăluim un loc unic în România și pe care ar trebui să îl vizitați cu prima ocazie. Turiștii care ajung aici sunt de-a dreptul fermecați de peisajele inedite care îți fac pielea ca de găină.
Adevărul este că nici accesul nu e ușor, însă, odată ajuns acolo, răsplata este una pe măsura efortului depus. Această destinație din țara noastră pe care v-o propunem azi poartă denumirea de „Minunea Minunii”.
Pentru a ajunge la Minunea minunilor trebuie să pornim spre comuna Gârda de Sus, care se află în Munții Bihorului. Acolo vom găsi Peștera Ghețarul de sub Zgurăști din Apuseni. Peștera este situată pe un versant abrupt care coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncușii, situată la altitudinea de 921 metri.
În peștera Ghețarul de sub Zgurăști se află cel mai mare lac subteran din țara noastră. Lacul are 65 de metri lungime, 20 de metri lățime și 12 metri adâncime și este cunoscut drept „Minunea Minunii”.
Vegetația deasă a versantului face accesul la interior să fie „greu și solicitant” pentru turiști, însăefortul merită din plin, după cum spune ghidul Rareș Tileagă. Peisajele din interiorul și exteriorul peșterii îi uimesc pe toți cei care ajung acolo.
„Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Practic, accesul se face pe poteci neclare şi pe pante repezi care pornesc din zona Zgurăşti (situată deasupra Cheilor Ordâncuşii) sau de la peştera Poarta lui Ionele, faţă de care Peştera de sub Zgurăşti se află la circa 100 metri distanţă.
Însă oricât ar fi de greu, efortul merită din plin. Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri uimesc prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului. Sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein), peştera e de mare interes turistic şi, fireşte, ştiinţific, fiind un aven continuat cu peşteră. Iar apa care se pierde aici, în calcar, apare în peştera Poarta lui Ionele.
La intrare, avenul are un diametru de 40 metri, cu o adâncime de 50 metri, peretele dinspre nord este vertical, atingând o înălţime de 80 metri, în care, la bază, se deschid două intrări ale peşterii”, afirmă ghidul de turism Rareş Tileagă, potrivit adevarul.ro.